Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Adatas

Rokdarbu adatas. Ar pavediena aci neasajā galā, klasificē pēc lieluma un apzīmē ar numuriem 1-9 (Nr.1 ar diametru 0,6 mm, garumu 30 mm; Nr.9 ar diametru 1 mm, garumu 50 mm). Rupjāku diegu, auklu u.tml. vēršanai lieto īpašas lāpāmās, veramās u.c. adatas. 

Šujmašīnu adata. Ar pavediena aci smailajā galā, tās klasificē pēc smailes asinājuma (adatu tips), pēc ģeometriskiem parametriem (adatu grupa) un pēc stieņa diametra (piem., Nr. 60 ir adata ar 0,6 mm diametru).

Adāmmašīnu adatas. Ar noliektu smaili pēc pavediena aizķeres slēguma veida iedala āķadatās, mēlīšadatās, rievadatās un cauruļadatās.

Rokdarbu adījumos izmanto adāmadatas un tamboradatas. Dažāda veida adatas lieto audumu, apģērbu vai matu saspraušanai un rotāšanai (kniepadata, drošības adata, matadata, rotadata).

Dažādās nozarēs sastopami adatveida instrumenti, aparātu un mašīnu adatveida daļas. Piemēram, metālapstrādē lieto aizzīmēšanas adatas, poligrāfijā - gravējamās adatas. Skaņu tehnika mehānisko skaņas ierakstu reproducē ar dimanta (kalpo 500-1000 stundas), korunda (kalpo 50-125 stundas) u.c. skaņas noņēmēju adatu. 

Medicīnā adatas lieto brūču aizšūšanai, injekcijām, kā arī akupunktūrā.