Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Akhits

Akhits jeb Akhats, mītiski episkās rietumsemītu, ugaritiešu leģendas galvenais varonis.

Radniecība. Akhits bija gudrā valdnieka Danela vienīgais dēls.
Māsa - Pagata.

Biogrāfija. Dievišķais amatnieks Kusarsva Husass Akhitam izgatavoja brīnumainu loku, kas izraisīja dievietes Anates skaudību. Viņa gribēja šo loku dabūt savā īpašumā. Tāpēc apmaiņā pret loku viņa piedāvāja Akhitam bagātības, savu mīlu un pat nemirstību. Taču Akhits noraidīja dievietes vilinošos piedāvājumus (nudien nav saprotams, kāpēc Akhits atraidīja dievietes dāvanas apmaiņā pret loku). Tas ļoti saniknoja dievieti Anati. Viņa jutās apvainota, un, naida pārņemta, viņa nolēma pazudināt spītīgo varoni. Anate aicināja dievu Jatpanu ērgļa veidolā palīdzēt atriebties Akhitam. Tas saplosīja Akhitu gabalos (salīdzināšanai Prometejs grieķu mitoloģijā).
Ar dieva Baala palīdzību Danels atrada dēla mirstīgās atliekas un tās apbedīja. Dziļās sāpēs viņš nolādēja dievieti Anati. Par bojāgājušo dēlu Akhitu Danels sēroja septiņus gadus. Kad Danels bija sērās pavadījis septiņus gadus, viņš nolēma, ka ir pienācis laiks atriebībai. Viņš sūtīja savu meitu Pagatu veikt asinsatriebības pienākumu pret dievu(!) Jatpanu un citiem līdzvainīgajiem. Lai gan leģendas nobeigums nav saglabājies, jādomā, ka Pagatai izdevās atriebt brāļa nāvi.

Akhita tēls rietumsemītu mitoloģijā. Akhita tēlā spilgti iemiesojās rietumsemītu vēlākajai mitoloģijai raksturīgās demitoloģizācijas un antropocentrisma tendences. Varonis ir nepaklausīgs cilvēks. Viņš pretojās dievietes gribai un uzdrošinās apšaubīt viņas vārdu patiesumu. Akhits ar savu rīcību noliedza divas visā senajā pasaulē izplatītas mitologēmas - par varbūtējo cilvēkam labvēlīgo fizisko seksuālo tuvību starp dievību un cilvēku un par iespējamo dievu dāvāto nemirstību mirstīgajam cilvēkam. 

Saites.
Rietumsemītu mitoloģija.