Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ašvamedha

Ašvamedha (senindiešu ašvamedha - „zirgu upurēšana”) ir senindiešu mitoloģijā „Jadžurvēdās,” „Vādžasanejīsamhitā,” „Šatapathabrāmanā un citos tekstos sīki aprakstīts mitoloģiska rakstura rituāls ar teiksmainu iedarbības spēku.
Upanišadās apgalvots, ka ašvamedha spēj iecelt rituāla organizētāju pasaules valdnieka godā un pat gāzt Indru no debesu troņa. Saskaņā ar „Brihadāranjakaupanišadu," pirmajā ašvamedhas rituālā no atsevišķām upurēta zirga daļām tika radīta visa pasaule. Tas minēts jau senākajos vēdiskajos sacerējumos.
Ašvamedhas rituāls tika veikts ne tikai teiksmu norises laikos (tas ir ārkārtīgi tālā pagātnē), bet arī reālu vēsturisku personu dzīves laikā.

Rituāla apraksts. Lai tiktu pie mantinieka, valdniekam bija jāpalaiž brīvībā balts zirgs. Valdniekam ar karaspēku bija jāseko šim zirgam veselu gadu, lai kur tas arī dotos, un jāiekaro visas zemes, kur spēra viņa kāja. Pēc gadu ilgas sekošanas zirgam pa pēdām tika rīkota rituāla ceremonija, kuras veikšanai tika izbūvēta pračinavansa - īpaša vieta, kuras iekšpusē izvietoja trīs uz austrumiem orientētus ugunskurus un upuraltāri ar upurugunskuru putna formā, kas arī bija orientēts uz austrumiem. Šeit atradās „pasaules naba.”
Ašvamedhas ceremonijai tika izraudzīts zirgs ar konkrētas krāsas spalvu un tas tika upurēts (reizēm tikai simboliski).

Ašvamedhas rituāls mitoloģiskajos sižetos. Ašvamedhas rituāls bieži minēts mitoloģiskos sižetos, piemēram, Ardžūnas veiktā zirga upurēšana par godu Judhišthiram un teiksmā par Sagaru. Šo rituālu varēja atļauties tikai bagāts valdnieks. 

Saites.
Hindu mitoloģija.