Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Antigva

"Vecā Gvatemala."
3.lielākā Gvatemalas pilsēta, bijusī galvaspilsēta.

Senā Gvatemalas galvaspilsēta, trešā pēc skaita, viena no vecākajām un skaistākajām pilsētām Amerikā. Tā izvietojusies 3 vulkānu pakājē.

Vēsture. Pirmā Gvatemalas galvaspilsēta bija netālu no mūsdienu Iksimčes (Iximche) pilsētas. Tomēr dumpīgo maiju dēļ tika nolemts pārcelt galvaspilsētu uz Vieju (Ciudad Vieja).
1541.gadā notika Agvas vulkāna izvirdums un sapnis par lielu pilsētu bija izsapņots. Tādēļ kaut kādu iemeslu dēļ 3.galvaspilsēta 1543.gadā tika dibināta pārdesmit kilometrus tālāk ar nosaukumu Santjagodeloskabaļjera (Santiago de los Caballeros) - mūsdienu Antigva. Tā bija galvenā pilsēta, lai pārvaldītu visu Centrālamerikas reģionu, ieskaitot Meksikas dienvidus.
Netika žēlota nauda pilsētas celtniecībai. jaunceļamā pilsēta sevī iekļāv a70 ciemus, divas pilsētas, ieskaitot Santjagodeloskabaļjeros.
Franciskāņu mūki te pirmo reizi pievērsa uzmanību izglītībai - viņu pārraudzībā atradās Sanbuenaventuras skola, nozīmīgs teologu, juristu un filozofu izglītošanas centrs.
XVII gs. izglītības stafeti pārņēma jezuīti, kas dibināja skolas un slimnīcas.
1717.gada zemestrīce lika apdomāt galvaspilsētas pārnešanu tālāk no drebelīgās zonas. Izcēlās bads.
1773.gada zemestrīce bija pavisam jaudīga - tās bija vairākas. Bojā gāja simtiem cilvēku, sagrautas tika mājas, baznīcas un administratīvās ēkas. Pēc tās galvaspilsētu pārcēla uz Jauno Gvatemalu (Nueva Guatemala), savukārt šo vietu pārdēvēja par Veco Gvatemalu (Antiqua Guatemala).
Pirms zemestrīces pilsētā dzīvoja ap 60 000 cilvēku, bet XIX gs. vidū - mazāk par 10 000.
Pilsēta bija atstāta novārtā, līdz 1920.gadā zviedru princis Vilhelms paviesojās pilsētā un pēc tam savā grāmatā to aprakstīja. Viņš pieminēja, ka gan ceļš uz pilsētu, gan pati pilsēta ir sabrukusi, neskatoties uz ārkārtīgi skaisto arhitektūru.
XX gs. 40.gados pilsētu sāka atjaunot, novākt gruvešus un celt no jauna. Tagad tā ir viena no skaistākajām Centrālamerikas pilsētām.

Aplūkojamie objekti.
Centrālais laukums. Greznākā ēka pie tā ir Palacio de les Capitanes Generales. Divstāvu ēka ar greznām kolonnām, ko izmantoja pilsētas ģenerālgubernators. Tajā bija gan noliktavas, gan cietums, gan nodokļu iekasēšanas kantoris. Ēka atjaunota, tomēr atkal cieta 1976.gada zemestrīcē. 
Antigvas universitāte. Pie laukuma, viena no vecākajām šajā reģionā.
Antigvas katedrāle. Pirmā ēka tika uzcelta XVI gs. Tajā pēc viņa meitas lūguma 1568.gadā tika pārapbedīts viens no Amerikas iekarotājiem un arī Gvatemalas gubernators Pedro de Alvorado. Viņa pīšļi no katedrāles pazuduši pēc zemestrīces. Zeltu no sagruvušās katedrāles aizveda uz jauno Gvatemālu turienes katedrāles vajadzībām.
Sv.Franciska baznīca. Bijusi pamesta uz 200 gadiem pēc 1773.gada lielajām zemestrīcēm. Atjaunota XX gs. 60.gados. tai blakus atrodas vecā Franciskāņu konventa drupas.

Saites.
Gvatemala, valsts.