Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Akācijas

Tules lielkoks. (Arbor del Tule) Viena no resnākajām un milzīgākajām akācijām pasaulē.
Atrašanās vieta. Meksika, Oahaka, Tules (El Tule) pilsētiņā pie baznīcas.
Apraksts. Kokam ir vairāk par 2000 gadiem. Vietējie iedzīvotāji kokam piešķīruši cilvēka vārdu – Sabino. Tāpat viņi arī nodibinājuši klubu, kas nodarbojas ar milzeņa pētīšanu. Koka augstums – 42 m, bet diametrs – 14 m. Tāpat izdevies arī aprēķināt auga svaru – tās ir 636 tonnas.
Šis taksodiuma koks tiek uzskatīts par pašu lielāko augu pasaulē. Šai apvidū ir daudz pazemes ezeru, no kuriem taksodiums ņem ūdeni. Tā sakņu sistēma sniedzas 80 m dziļumā.
Blakus kokam meksikāņi uzcēluši Santa Marija del Tule baznīcu. Krusta gājienu laikā procesija iet ne tikai ap baznīcu, bet arī ap koku, jo koks tiek uzskatīts par vienu no Radītāja brīnumiem. Koka zaru un lapu mudžeklī varot saskatīt plēsīgas zivs, krokodila, tītara, vāveres, trīs ķēniņu burvju, brieža un milzīgas lauvas galvas aprises. Ciemata tuvējā apkārtnē vēl pavisam ir 17 taksodiuma eksemplāri, kurus visus vietējie uzskata par lielā koka bērniem.
Ir leģenda, ka Kortess, zaudējis pirmo kauju ar actekiem, visu nakti noraudājis zem šī koka. Vēsture gan par to neko nestāsta.  

Akācija kā halucinogēns. Akācijas (Mimosa tortilis un Mimosa raddina) kopā ar Sīrijas rūtu (Peganum harmala) - šāds salikums „rada bioķīmisku konfigurāciju, kas identiska tai, ko rada aijavaskas pamatā esošie augi. (Benny Shanon, The Biblical Merkava Vision and Ayahuasca Visions, 40.lpp.) Hipotēzei par labu liecina arī tas, ka akācijas un rūta ir plaši izplatītas Tuvo Austrumu zemēs, ieskaitot tuksnešainās Sinajas un Izraēlas teritorijas.