Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Cilvēka pēdu nospiedumi, seni

Dažāda vecuma cilvēka pēdu nospiedumi uzieti visur kur pasaulē, daži no tiem patiesi neparasti.

Seno cilvēku un pat arhaisko pirmcilvēku pēdu nospiedumi, ko tie senos laikos atstājuši dubļos, lavā, vulkāniskajos pelnos vai kādās citās mīkstās substancēs, un kas, labvēlīgos apstākļos tādi saglabājušies līdz pat mūsdienām.

Cilvēku pēdām ir ļoti specifiska forma. Tai līdzīgas nav nevienai citai dzīvnieku sugai - gara pēdas apakša ar 5 īsiem pirkstiem bez dzīvniekiem raksturīgajiem nagiem un vienu pirkstu, kas ir lielāks par citiem - īkšķi. Mūsu tuvākajiem radiniekiem, cilvēkpērtiķiem, pēdas vairāk līdzinās mūsu roku plaukstām, ne pēdām. Esot uzieti pat tādi, kas neiederas mūsu zinātniskajā priekšstatā par pasaules vēsturi - anomāli cilvēku pēdu nospiedumi.

Itālijas dienvidi. Te vulkāna pakājē atvērti apskatei 385 000 gadu veci cilvēka pēdu nospiedumi. Sakaltušajā lavā palikuši arī plaukstas nospiedumi, jo kāds pusotru metru garš īpatnis paslīdējis uz mitrās zemes. Vietējie iedzīvotāji senos nospiedumus pamanījuši jau pirms daudziem gadsimtiem, piedēvēja tiem pārdabisku izcelsmi un dēvēja tos par "sātana pēdām."

Pērtiķveidīgo Ardipithecus ramidus pēdu nospiedumi. Ap 4,7 milj. gadu seni.

Krētas nospiedums. Zinātnieki Krētas rieteņu daļā Trahilā atraduši pēdu nospiedumus, kas liek pārvērtēt visu, ko zinām par pirmatnējo cilvēku evolūciju. Atrastie, mūsdienu cilvēka pēdu formai līdzīgie nospiedumi ir aptuveni 5,7 miljonus gadu veci. Pēc līdzšinējiem uzskatiem šai laikā mūsu senči joprojām staigāja pa Āfriku ar pērtiķveidīgām pēdām. Atradums liek apšaubīt to, vai Āfrika patiešām bijusi vienīgā vieta, kur notikusi cilvēku ģints agrīnā attīstība.
Jaunatklātajiem pēdu nospiedumiem Krētas rietumu daļā Trahilā ir nepārprotama cilvēku pēdām raksturīga forma. Pēdu nospieduma fosilijā redzamais īkšķis ir līdzīgs mūsdienu cilvēka īkšķim gan pēc formas, gan izmēra un novietojuma. Arī pēdas forma ir ļoti līdzīga. Kopumā pēdas nospiedums ir primitīvāks, nekā Laetolā, tomēr to neapšaubāmi atstājusi agrīnajiem hominīniem piederīga būtne.
Krētā atrastie 5,7 miljonus gadu vecie pēdu nospiedumi ir jaunāki nekā vecākā zināmā hominīna fosilija (Sahelanthropus no Čadas), taču vairāk nekā miljons gadus vecāki par pērtiķveidīgajiem Ardipithecus ramidus pēdu nospiedumiem. Tas savukārt rada šaubas par to, vai ardipiteks patiešām bijis vēlāko hominīnu tiešais priekštecis, kā uzskatīts līdz šim.
Laikā, kad Trahilas pēdu nospiedumu īpašnieks pārvietojās pa mūsdienu Krētas salas teritoriju, uz Zemes pēc ģeoloģiskās laika skalas bija miocēna (23,03–5,33 milj. gadu pirms mūsdienām) – neogēna epohas pirmā perioda – beigu posms.

Saraksts.
      Engareseras pēdu nospiedumi.
Tanzānija.
      Kenijas pēdu nospiedumi.
      Kinskas nosiedumi.
Slovākija. Nezinām, kādas tieši pēdas, bet senas.
      Lētolas pēdu nospiedumi. Tanzānijas ziemeļi. Senākā liecība par cilvēku.
      Misūri nospiedums.
      Nevadas kurpes nospiedums.
      Monteverdes nospiedumi.
3 bērnu pēdu nospiedumi.
      Pensilvānijas nospiedums.
      Pueblas nospiedums. 
2003.g., Puebla, Meksika.
      Rokkāstlas nospiedumi.
      Sīvas oāzes nospiedums. 
Ēģipte.
      Tērnera taka.
      Toperas nospiedumi.
ASV, Dienvidkarolīna.
      Turkana ezera pēdu nospiedumi. Tanzānija?
      Turkmēnijas nospiedums.

Raksti.
Tanzānijā atklāj 120 000 gadu senus Homo sapiens pēdu nospiedumus.

Saites.
Anomāli cilvēka pēdu nospiedumi.