Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Alanhils

Allan-Hills meteorite.
ALH 84001.

Marsa meteorīts, kas 1984.gadā uziets Antarktīdā.

Apraksts. meteorīta iežu vecums tiek vērtēts starp 1,5-3,6 miljardiem gadu. tas atrāvies no marsa virsmas pirms 16 miljoniem gadu komētas trieciena rezultātā. Atrāvies no planētas gravitācijas lauka, meteors kustējās kā asteroīds līdz tam laikam, kamēr neiekļuva Zemes gravitācijas laukā. Tā rezultātā tas nokrita Antraktīdā pirms 13 000 gadiem.

1996.gada 7.augustā NASA īpaši sasauktā preses konferencē paziņoja, ka atradums un meteorīta izpēte ir izcils amerikāņu zinātnes sasniegums. Meteorīta masā bija tikušas uzietas organiskas dzīvības pēdas, kas pēc sastāva atgādināja zemes dzīvību. meteorītā bijuši ieslēgti pārakmeņojumi ar baktērijām un apmēram 0,5 cm garuma tārpiem. Tiem blakus atradās policikliskie ogļūdeņraži.
Pārakmeņojuma robežās tika uzieti sulfīdu savienojumi un dzelzs oksīds, kas zemes apstākļos visai bieži ir baktēriju vielmaiņas produkts. Sakarā ar to radās šaubas, vai tikai meteors nav bijis "inficēts" ar organiku jau uz Zemes. Tomēr zinātnieki šīs šaubas kliedēja, jo paziņoja, ka meteorīta centra virzienā organisko veidojumu blīvums pieaug. ja tas būtu saskāries ar organiku uz zemes, tad organiskā materiāla izkliedējums meteorītā būtu tieši pretējs.
Pētījumi veikti ar lāzera masas spektrogrāfijas metodi.