Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Antivisums

Saukts arī par "Antipasauli."
Tas ir hipotētisks Visums, metagalaktika, kura gandrīz visa matērija sastāv no antivielas - tur kur mūsu pasaulē atrodas elektroni, tur Antivisumā atrodas pozitroni utt. Antivisumam pēc kosmiskajiem mērogiem būtu jāatrodas tālu no mūsu Visuma vai arī jāeksistē citā laiktelpas ietvarā.

Iespējamība parādīties lielam daudzumam antimatērijas, no kā varētu rasties Antivisums, tieši izriet no Lielā sprādziena seku teorijas, un tādā gadījumā vajadzētu rasties apmēram vienādam daudzumam matērijas un antimatērijas, ko mēs spētu novērot. Tomēr līdz šim nav izdevies atklāt lielus antimatērijas sakopojumus, kas būtu vienkārši neiespējami, jo Galaktiku kodolos matērija visai ātri mijiedarbojas ar antimatēriju un rezultātā notiek anhilācija.

Tādu galaktiku un arī citu objektu, kas sastāv no antimatērijas, noteikšana ir sarežģīta, jo to starojums nekādi neatšķirtos no parastu objektu starojuma.

Tādejādi Antivisuma eksistence pagaidām tiek pieņemta tikai tīri hipotētiski un tai nav nekādu eksperimentālu pierādījumu. Zinātniskās fantastikas žanrā parasti ar Antivisumu jeb Antipasauli saprot paralēlo pasauli, kuras iekārtojums ir pretējs mūsējam, piemēram, laika tecējums vērsts pretējā virzienā.

1997.gadā amerikāņu zinātnieki kosmosā uzgāja milzīgu antivielas izmeti 3000 gaismas gadu garumā. "Šīs jaunās un negaidītās parādības izvirza mums mīklu," - tā pavēstīja astrofiziķis Viljamss Persels no Ziemeļrietumu universitātes Evanstonā (Ilinoisas pavalsts). Speciālistiem paliek noslēpums - kādēļ gan tāds milzīgs antivielas daudzums izveidojies tajā Visuma daļā. kur, kā ticis uzskatīts iepriekš, tās nevar būt. Tāpat nav skaidrojum arīdzn tam, kādēļ izmetis noticis tikai vienā virzienā.

Zinātnieki izvirza divas dotā fenomena avota hipotēzes. Viena izsaka iespēju, ka tas ir supernovas sprādziens norādītās galaktikas centrā. Saskaņā ar otru, antivielas izmešu saknes nepieciešams meklēt "melnajā caurumā," kas novietots tikai 300 gaismas gadu attālumā no Piena ceļa centra. 

Tā vai citādi, bet šī fenomena atklāšana palielina iespēju kosmosā uziet arī masīvākus antivielas objektus - zvaigznes, sakopojumus, miglājus, galaktikas. 

Saites.
Antimatērija.