Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Baisangūrs (?-1861.g.)

Kaukāziešu neatkarības cīnītājs, Šamila līdzgaitnieks.

Dzīvesgājums. Līdz 1846.gadam kaujās ar grāfa Voroncova (М.С.Воронцов) vadīto krievu iekarotāju karaspēku, Baisangūrs bija zaudējis roku un aci, bet 1847.gadā kaujās par Herhebīlu Dagestānā viņam ar lielgaballodi norāva kāju. Tāda nopietna ievainojuma stāvoklī viņš nonāca krievu gūstā. Tomēr vaņģenieku izpestīja Šamila karotāji, kas uzbruka konvojam - tas sagūstīto Šamila naību veda uz Groznijas cietoksni. 
Bez acs, rokas un kājas Baisangūrs turpināja karot ar krieviem, personiski piedaloties kaujās. Lai varētu turēties sedlos, viņu zirgam piesēja.
Pēc krievu liecībām vadoties, Baisangūram kāju amputēja pats slavenais krievu ķirurgs Pirogovs (Н.И.Пирогов), un tā viņš pats aprakstīja šo gadījumu: "Mūsu lauka lazaretē tolaik bija atnesti arī ievainotie murīdi. Šie fanātiskie Šamila piekritēji mūs pārsteidza ar stingrību un vienaldzību attiecībā pret ķermeniskām ciešanām. Viens no viņiem mierīgi sēdēja, bez kādām izmaiņām sejā, sēdēja uz nestuvēm, kad mūsu kareivji atnesa viņu uz lazareti.
Viena kāja bija lupatām aptīta: es domāju, spriežot pēc viņa vienaldzības, ka viņš ievainots nenozīmīgi. Taču kāds bija mans izbrīns, kad, noņēmis apsēju es ieraudzīju, ka viņa kāja, ko bija ķērusi lielgabala lode virs ceļa, karājās gandrīz tikai vienīgi ādā! Nākamajā dienā pēc gurna noņemšanas šis pats murīds sēdēja starp mūsu ievainotajiem, atkal tāpat mierīgi un ar to pašu stoicismu."
Pēc Šamila sagūstīšanas 1859.gadā Baisangūrs kopā ar Benojevas Soltmuradu, Šamila naībiem - Atabu un Umu, turpināja cīņu ar krieviem.
1861.gada 17.februārī kaujā Benadulas rajonā zem Baisangūra nogalināja zirgu un viņš otro reizi krita gūstā.
Krievi sodīja Baisangūru ar nāvi Hasavjurtā pakarot: pēc vienām ziņām 1861.gada 1.martā, pēc citām - 1.martā ticis pasludināts spriedums, bet nāvessods izpildīts 3.martā.

Saskaņā ar nostāstu krievi piedāvājuši naudu tam, kas izrautu ķeblīti zem Baisangūra. Tomēr viņš pats nostūma to ar savu vienīgo kāju, lai neļautu krieviem izmantot nodevēja rīcību kā ieganstu nesaskaņu celšanai starp Čečenijas un Dagestānas tautām. 

Saites.
Kaukāza kari.