Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Barakas tells

Tell Baraka.
Sena tella veida apmetne Sīrijā.

Atrašanās vieta. Sīrija, pie Habūras upes.

Vēsture. Viena no senākajām pasaules pilsētām. Zinātnieki lēš, ka kādas kaujas varētu būt bijušas ap 3800.g.pmē. Tolaik pilsēta bija plaukstošs centrs. Hārvardas universitātes pētnieks Džeisons Jūrs aprēķinājis, ka tolaik pilsētā varētu dzīvot ap 15 000 cilvēku. Tagad no tās palicis pāri vien kilometru garš un 40 m augsts uzkalns.

Arhitektūra. Pilsētas plānojums bijis oriģināls. Tā neauga no centra uz āru kā parasti, bet gan saplūda vienā no vairākām mazām apmetnēm.

Aplūkojamie objekti.
Acu templis. Celts IV g.tūkstotī pmē. Nosaukumu ieguvis dēļ simtiem acīm līdzīgu simbolu. Templī atrodas altāris ar akmens veidojumu, kas līdzīgs acu pārim. Iespējams, ka tas ir Ninurtas „briesmīgās acs” attēlojums.

Atradumi.
Daudz „malašim” figūriņas.
Masu apbedījumi. Divos masu apbedījumos zinātnieki no Kembridžas universitātes uzgājuši 34 jaunu pieaugušo kaulus, arheologi pieļauj, ka tas varētu būt tikai sākums. Divos galvaskausos redzamas sitienu pēdas, kas varēja izraisīt nāvi. Nevienam skeletam nebija plaukstu un pēdu. Virs tiem bija samesti trauki un ēdienu atliekas, kas parāda, ka šie cilvēki nebija apglabāti ar godu, bet gan nogalināti kā kara laupījums, un uzvarētāji bija svinējuši savu uzvaru.

Saites.
Telli.
Sīrija.