Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bota, Pols Emīls (1802.-1870.g.)

Paul-Émile Botta.
Franču diplomāts un arheologs, Nīnives atklājējs.

Dzīvesgājums. Piedzima 1803.gadā Francijā.
1830.gadā viņš kā ārsts iestājās Muhameda Ali dienestā un piedalījās kādā ēģiptiešu ekspedīcijā uz Senāru. 30 gadu vecumā, būdams ārsts, atgriezās no Ēģiptes ekspedīcijas. Tolaik kukaiņu kolekcionārs. 1833.gadā franču valdība viņu iecēla par konsulu Aleksandrijā. Apceļoja Arābiju un sarakstīja par to grāmatu. 1840.gadā viņu iecēla par konsulāraģentu Mosulā.
Izrakumi Nīnivē (1843.-1846.g.). 1843.gadā atklāja Sargona II pili Horsabadas pakalnā un 3 gadu līdz 1846.gadam veica šeit izrakumus. Artefaktus nogādāja Luvrā.
Tā viņš kļuva par Asīrijas arheoloģijas pionieri.

Darbi.
Darbs par Asīriju 5 sējumos.
Grāmata par Arābiju.
Bota uzsāka milzīga ilustrēta izdevuma sagatavošanu. Tā izdošanu sav’ziņā pārņēma 9 zinātnieku komisija (Binufs, Leijards).
„Botas atklātie un aprakstītie, Flandņa izmērītie un uzzīmētie Nīnives pieminekļi” (Monuments de Ninive decouverts et decrits par Botta, mesures et dessines par Flandin.). Arheoloģiskās literatūas klasika. Iznāca 1849. un 1850.gados 5 sējumos. Abs pirmajos ievietoti celtņu un skulptūru attēli, 3. un 4. sējumā ir savāktie uzraksti, 5. sējumā sniegti apraksti. 

Saites.
Asiroloģija un asirologi.
Nīnive.