Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Buto, Benazira (?-2007.g.)

Zulfikara Alī Buto.
Pakistānas politiskā darbiniece.

Radniecība. Tēvs - 1971.gadā pirmais Pakistānā ievēlētais prezidents.
Divi brāļi.
Divi dēli un meita.

Dzīvesgājums. Mācījusies Oksfordas un Hārvardas universitātēs. Oksfordā Benazira kļuva par pirmo sievieti Oksfordas savienības prezidenta amatā. Lielbritānijā viņa pieņēma rietumniecisko dzīvesveidu.
1977.gadā viņa atgriezās Pakistānā un sāka piedalīties politiskajos notikumos. Ģenerālis Zija, vēlākais Pakistānas militārais diktators, arestēja viņas tēvu, kas tolaik bija premjers, un par politiskā pretinieka slepkavības pasūtīšanu piesprieda viņam nāvessodu pakarot.
Kad 1988.gadā autokatastrofā gāja bojā ģenerālis Zija, Buto 35 gadu vecumā startēja vēlēšanās Pakistānas Tautas partijas rindās un uzvarēja. Tad viņa formēja savu pirmo valdību. Viņa bija par premjeri divas reizes: no 1988.-1990.gadam un no 1993.-1996.gadam. Abas reizes viņa padzīta no amata par korupciju un nekompetenci pēc militāristu spiediena. Viņa devās emigrācijā uz Dubaju, Londonu un Ņujorku. Korupcijā lielākoties vainojams viņas vīrs Asifs Ali Zardari, kas ieņēma svarīgu amatu ārzemju investīciju piesaistē un par to ņēma 10%. Vīrs cietumā pavadīja astoņus gadus, bet tiesas priekšā tā arī nekad nestājās.
Arī abi viņas brāļi miruši vardarbīgā nāvē. Jaunākais tika atrasts noindēts Kannās. Vecākais brālis Murtaza izveidoja teroristu grupu, kas mēģināja atriebties ģenerālim Zijam, un tika nošauts pie savas mājas Karači.

Izmeklēšanu materiāli gadiem nīka, līdz diktators Pervezs Mušarafs 2007.gada rudenī viņu amnestēja. Buto tika atļauts atgriezties Pakistānā un piedalīties vēlēšanās. Tūlīt pēc atgriešanās viņu jau spridzināja. Rezultātā gāja bojā 130 cilvēku, bet Buto tika cauri sveikā.
Viņu nogalināja nošaujot un pēc tam uzspridzinot 2007.gada 29.februārī Ravalpindas pilsētā. No visas viņas dzimtas dzīvi ir divi viņas dēli un meita.

Saites.
Pakistāna.