Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Borobudūrs, Borobudūra svētnīca

Sanskritā - "tempļa kalns."
Lielākā budistu kulta celtne pasaulē, ievērojamākais viduslaiku arhitektūras piemineklis Indonēzijā.



Atrašanās vieta.
Borobudura templis atrodas Indonēzijā, Javas salas dienvidos, pie Džokjartas pilsētas.

Vēsture. Borobudura templi VII gs. (pēc Vikipēdijas datiem - IX gs.) uzcēlusi sena valdnieku Sailendu dinastija. Šī dinastija beigusi pastāvēt pirms 1200 gadiem. Un līdz ar viņiem no salas izzuda ar budisms. Templis pamests XV gs. un visai ātri pazuda zem veģetācijas un vulkāna pelniem.

Atklāšana un izpēte. 1815. (1914.g.-?)gadā Javas britu gubernators sers Tomass Stemfords Rafless sūtīja 200 vīru lielu ekspedīciju Borobudura tempļa attīrīšanai, un lielākā tā daļa arī tika attīrīta. XX gs. sākumā tempļa atjaunošanas darbus sāka nīderlandieši. Kopumā Borobudura tempļa atjaunošanā un izpētē ir ieguldīti desmitiem miljonu dolāru ANO un Rietumvalstu naudas.
1885.gadā nejauši atklāja dekoratīvus ciļņus zem pamata plāksnēm. Tie iet visapkārt templim, un vienā stūrī tie esot atstāti atklāti apskatei.

Arhitektūra. Pasaulē lielākā budistu celtne - svētnīcas augstums ir 42 m.
Tā ir grezna akmens celtne. Uzcelta kalna nogāzē - uz kvadrātveida  pamatnes no akmens blokiem izveidota 10 pakāpju piramīda (teikts arī, ka 6 platformas!). Svētnīca izveidota kā simbolisks piemineklis zemes un debesu valdniekiem - augstums ir 42 m, pamata malas garums - 123 m.
Celtni veido procesiju ceļš un terases ar stūpām. Terašu nišās un stūpās atrodas 432 Budas statujas (pēc Vikipēdijas - 504 Budas statujas). No augšas svētnīca izskatās kā trīsdimensiju mandala ar četrām 118 m (vai tomēr 123 m???) garām sānu malām, ko vainago budistu svētais zieds - lotoss. Templis ir rotāts ar 2672 cilņu (1212 dekoratīvi un 1460 sižetiski) grupām, kuros attēlota paša Budas dzīve no dzimšanas brīža un viņa sludinātā doktrīna, tajos izmantotas vietējās sadzīves ainas. Trīs augšējās pakāpes Borobudūra terasēs izvietojušās nelielas zvanveida stūpas - piramīdas, kurās katrā paslēpies pa vienam meditācijā iegrimušam Budas tēlam.
Borobudūra tempļa galvenais kupols uzbūvēts uz augšējās platformas, kam apkārt izvietotas 72 Budas statujas. Lai izstaigātu visas tempļa terases līdz pašai augšējai, cilvēkam pulksteņrādītāja virzienā ir jānoiet apmēram 5 km.    

Netālu no Borobudūra svētnīcas atrodas kulta celtnes - Pavona un Menduta čandi, kas kopā ar Borobudūru veido vienotu ansambli.

Saites.
Budisma arhitektūra.
Javas sala.