Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Balarāma

Balarāma - sanskritā Balarāma, Baladeva.

Raksturojums. Hindu mitoloģijā Višnu vai viņa vahanasšešas avatāra.

Ikonogrāfija. Hinduisma mākslā Balarāma attēlots ar gaišu zeltainu vaigu, tērpts tumšzilās drānās.

Radniecība. Vasudevas un Devaki dēls. Krišnas vecākais brālis.
Interesanti, ka Balaramu pasaulē, tomēr laida cita sieviete, nevis viņa īstā bioloģiskā māte Devaki. Višnu Balaramas embriju esot pārcēlis citas Vasudevas sievas - Rahini klēpī. Visus sešus agrāk dzimušos dēlus bija nogalinājis Mathuras valdnieks Kansa, kurš vajāja Višnu piekritējus. Tieši tādēļ Višnu nonāca mirstīgo pasaulē, likdams matam no savas galvas un spalvai no šešas kažoka iemiesoties cilvēciskās būtnēs. Balarāmas un Krišnas uzdevums tātad bija atjaunot taisnīgumu zemes virsu.

Biogrāfija. Višnupurānā, kur izklāstīta teiksma par Balaramu un Krišnu, nekas nav minēts par to, ka Višnu dievišķā griba ar viņa paša melno matu un sešas balto matu nonāca zemes virsū un kurā brālī iemiesojies. Savukārt eposā "Mahābharata" apgalvots, ka melnais mats attiecās uz Krišnu, bet baltais - uz Balarāmu.
Abi brāļi auguši gana Nandas ģimenē, kur slēpusies Rahini ar vēl nedzimušo Balarāmu. Bērnību Balarāma un Krišna pavadījuši kopā un kopā veikuši varoņdarbus. Cīņā ar ienaidniekiem Balarāma izmantojis kā ieroci arklu. Tāpēc viņš saukts vēl par Halāgudhu jeb "Ar arklu bruņoto." Balarāma iznīcināja daudzas daitjas.
Viņš bija nesavaldīgs un labprāt lietojis reibinošus dzērienus.
Balarāma apraudāja Krišnas pēcnācēju jadavu bojāeju. Viņs esot miris jūrmalā pie Dvarakas pilsētas. Ar pēdējo dvašu no Balarāmas mutes šeša pameta viņa miesas.

Saites.
Hindu mitoloģija.