Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Belinghauzens, Fabiāns Gotlībs fon (~1820.g.)

Fabian Gottlieb Benjamin von Bellingshauzen.
Baltvāciešu kuģotājs un kartogrāfs, kas iestājies krievu ķeizara dienestā un bijis viens no diviem Antarktīdas atklājējiem.

Dzīvesgājums. Baltvācietis, dzimis Sāmsalā.
1803.-1806.gadam viņš piedalījās pirmajā krievu kuģojumā apkārt pasaulei Ivana Kruzenšterna vadībā.
1819.-1821.gadam pats vadīja kuģojumu apkārt pasaulei ar kuģiem Vostok un Mirnij.
Viņu uzskata par vienu no Antarktīdas pirmatklājējiem, dienvidu kontinentu viņš sasniedza 1820.gada 16.janvārī kopā ar Mihailu Lazarevu.
Viņš ir atklājis trīs Marķīza de Traversē salas, Pētera I salu, Aleksandra I salu, Dienvidšetlandes salas un vairākus atolus Klusajā okeānā.
Piedalījies Krievu-turku karā, bijis Baltijas flotes 2.divīzijas komandieris, Kronštates kara gubernators un dienestā uzkalpojies līdz viceadmirāļa pakāpei.

Nospiedums civilizācijā. 
Viņa vārdā nosaukti: jūra Antarktīdas piekrastē, divi zemesragi Sahalīnas un Dienviddžordžijas salās, ledājs, kalns un polārā stacija Antarktīdā, lielieplaka okeānā pie Antarktīdas krastiem, Fadeja sala, līcis Lapteva jūrā, Mēness krāteris.

Igauņu monēta. "Igaunijas banka" izdevusi Belinghauzena 200.dzimšanas dienai par godu 2 eiru piemiņas monētu. reversā attēlots kuģis "Vostok" ar Belinghauzena vārdu un "Antarktika 200." Monētas dizainu veidojuši Tiju Pirsko un Mati Vērmetss, tā nokalta 750 000 eksemplāros.

Saites.
Antarktīda.