Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Banavas rīsa terases

Banau.

Vismilzīgākais antīkais lauksaimnieciskais komplekss pasaulē, kas atrodas Filipīnās, Lusonas salā, 4000 pēdu augstumā. Mēdz tikt sauktas par "Astoto pasaules brīnumu," un iekļautas UNESCO sarakstā.

Tā ir visgrandiozākā inženiersistēma, kādu jebkad radījis cilvēks. Zaļas terases kāpņu veidā ceļas no Ifugao ielejas 3000 pēdu augstumā un rada veselu rindu mākslīgu plato. Banavas rīsu terases plešas 49 400 akru platībā kalnāja nogāzēs. Uzplaukuma laikos – pirms 5000 gadiem, terases deva fenomenālu ražu pateicoties efektīvai senajai apūdeņošanas sistēmai.

Līdz mūsdienām saglabājusies ne vairāk par pusi no visām senajām lauksaimniecības platībām. Patlaban šis komplekss panīkst un prasa aizsardzību. Laba vieta, no kurienes pētīt rīsa terases, ir Batada - mazs ciems.

Arheologi tā arī nav spējuši noteikt inženierbūves autorus. Tik grandiozus mērogus nevar piedēvēt nevienai no pašreiz zināmajām kultūrām.

Vietējo iedzīvotāju leģendās apgalvots, ka viņu senči šo lauksaimniecības kompleksu nav radījuši, lai gan palīdzējuši „vareniem burvjiem,” kas sen atpakaļ ieradušies še no aizjūras.

Izteikta interesanta hipotēze par to, ka Nanmadolas un Insaras senpilsētas veidojuši kādu sistēmu, kas spējusi iznīcināt tropiskās vētras, kas postījušas Filipīnas un citus Klusā okeāna reģionus.

Nu tās ir sagruvušas un vētras posta. Piemēram, 2004.gada novembrī viena tāda vētra plosījās Lusonā un gāja bojā 4000 cilvēku.

Saites.
Lauksaimniecība.
Filipīnas.