Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Baltā pilsēta

La Ciudad Blanca.
Nosaukums "Pērtiķu dieva pilsēta" pieder kādam amerikāņu arheologam, kas apgalvo, ka pilsētu tā saucot vietējie iedzīvotāji.

Leģendāra un ļoti bagāta pilsēta kaut kur Hondurasas džungļos ar baltām ēkām un lielu pērtiķveidīga dieva statuju. Leģendas un nostāsti par Balto pilsētu eksistē jau kopš XVI gs., kad spāņu konkistadori ienāca mūsdienu Hondurasas teritorijā. 

Atrašanās vieta. Hondurasas austreņos Moskvītijas (La Mosquitia) ielejā, domājams, valsts austreņu piekrastē. Lai aizsargātu šīs bagātības no izlaupīšanas, precīzu Baltās pilsētas atrašanās vietu pētnieki neatklāj.

Atrašana un izpēte. 1927.gadā lidotājs Čārlzs Lindbergs paziņoja, ka pamanījis Balto pilsētu pārlidojot austreņu Hondurasu.
Pirmo skaļo paziņojumu par Baltās pilsētas atklāšanu sniedzis kāds Teodors Mords (Theodor Mord) XX gs., kas sasniedzis pilsētu 1939.gadā, tomēr nav to varējis apstiprināt ar jebkādiem faktiem.
1952.gadā ar mazu un slikti organizētu Hondurasas Kultūras ministrijas finansētu ekspedīciju Balto pilsētu sasniedzis ungāru pētnieks Tibors Sekeljs (Tibor Sekelj).
Pilsētas atliekas atklātas izlūkošanā no gaisa 2012.gada maijā, kad izmantota jaunā tehnoloģija - lidars (lāzera tālummērītājs). Tomēr vairākus gadus līdzekļu trūkuma dēļ tā netika pētīta tuvāk.
Pirmā arheologu ekspedīcija uz nomaļo ieleju devās 2015.gada martā un pēcāk paziņoja, ka ir "novērojuši un kartografējuši iespaidīgas ēkas, zemes darbus, uzbērumus un māla piramīdu, kas pieder kultūrai, kura zēlusi pirms aptuveni tūkstots gadiem, bet pēc tam izzudusi." Ekspedīcijas dalībnieki norādīja, ka viņus pārsteidzis drupu stāvoklis, jo tās šķitušas gandrīz neaiztiktas. 
Kaut kādu mums neizprotamu iemeslu dēļ pētnieki jau apgalvojuši, ka šī pilsēta nepieder nevienai no zināmajām reģiona kultūrām, piemēram, maijiem.
Nu, 2016.gadā uz šo vietu devusies jauna ekspedīcija. Gaidīsim rezultātus!
Galvenā problēma tagad ir pasargāt pilsētu no izlaupīšanas un mežacirtēju uzņēmuma.

Atradumi. Pagaidām tiek ziņots par 52 vēsturisku priekšmetu atradumiem. Uzskata, ka šie priekšmeti izgatavoti un lietoti laika posmā no 1000.-1400.gadam. Starp atradumiem ir arī statujas galva ar cilvēka un jaguāra iezīmēm.

Saites.
Hondurasa.