Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bretaņa, Francijas province

Bretagne.
Vēsturiska province Francijas ZR, Bretaņas pussalā, līdzās Atlantijas okeānam un Lamanša kanālam.

Tieši Bretaņā un Normandijā dzimusi Francija kā jūras lielvalsts slava - vētras te ir niknas, ūdensceļi grūti manevrējami un paismuma-bēguma maiņas ir augstākās Eiropā.

Platība - 35 300 kvkm.
Iedzīvotāji - 3 300 000 (1968.g.), 3 500 000 (1975.g.).
Lielākās pilsētas: Renna.

Ietver Īlas un Vilēnas, Kotdinoras, Finistēras, Morbiānas un Atlantijas Luāras departamentus.

Vēsture.  Bretaņas nosaukums cēlies no ienācējiem britiem (ķeltu cilts), kas te ieradās kā bēgļi no Britānijas pēc anglosakšu iebrukuma V-VI gs. Kad V-VI gs. Britāniju iekaroja anglosakši, daļa britu tika iznīcināti, bet pārējie asimilēti vai atspiesti uz Bretaņas pussalu (toreiz Armorikas pussala), Skotiju un Velsu. No viņiem vietējo iedzīvotāju asimilācijas procesā izveidojās atsevišķa tauta - bretoņi.
X gs. eksistēja kā patstāvīga hercogiste.
No XIII gs. vasaļatkarībā no Francijas.
Bretaņas pievienošana Francijai (1532.g.). Bija miris karalis Ludviķis XI, un karalis Kārlis VIII bija vēl pārāk jauns, lai valdītu. Tādēļ par reģenti kļuva Anna de Božē. karaļa brālēns, nākamais karalis Ludviķis XII, bija neapmierināts ar radušos situāciju. Kad viņa mēģinājums kļūt par reģentu izgāzās, viņš bēga uz Bretaņu, kas tolaik bija neatkarīga. Bretoņi nostājās Ludviķa XII pusē kopā ar vairākiem vareniem franču vasaļiem.
Ludviķa XII savāktie spēki sāka karadarbību pret Franciju. Vēlēdamies izmantot situāciju, cīņām pieslēdzās arī Anglija, Austrija un Spānija, kas palīgos nosūtīja savus karavīrus. Francija dumpiniekus pasludināja par nodevējiem un sāka gatavoties iebrukumam Bretaņā. Dumpinieku armijā bija vairāki tūkstoši bretoņu, liels daudzums spāņu un austriešu, apmēram 700 stopu šāvēju no Anglijas. Lokšāvējus komandēja Edvards Vudvils, kas ieradās Bretaņā pret sava karaļa gribu, jo Henrijs VII nevēlējās nosūtīt karaspēku, tomēr Vudvils devās pāri Lamanšam.
Pretinieki tikās kaujā pie Sentobēndukormas. Franči nonāca slazdā. Bretoņu armija ieņēma pozīciju augstienē un angļu stopu šāvēji pļāva uzbrūkošo franču rindas, kamēr tie vēl tikai gatavojās kaujai. Pēc tam franču kavalērija, ko vadīja itāļu algotņi, izantoja pārrāvumu bretoņu kaujas ierindā un caursita to aizsardzību. Franču kareivji iebruka parrāvumā un apgāja dumpiniekus, gūstot neapstrīdamu uzvaru. Aplenktie bretoņi nespēja aizstāvēties un to zeme tika iekļauta Francijas valsts sastāvā.
Burgundijas krišanas laikā Bretaņa kļuva par dumpigās burgundiešu aristokrātijas patvēruma vietu. Tās krišana nozīmēja, ka nu dumpiniekiem pret franču monarhiju vairs patvēruma vietas nav.
1532.gadā karalis Francis I pievienoja Bretaņu Francijai.
Pēc 1790.gada sadalīta departamentos.
Tieši Bretaņā un Normandijā dzimusi Francija kā jūras lielvalsts slava - vētras te ir niknas, ūdensceļi grūti manevrējami un paismuma-bēguma maiņas ir augstākās Eiropā. Pakalni, akmeņi, jūra un sidrs. Bretaņa saglabājusi īpatnējas kultūrvēsturiskas tradīcijas līdz mūsu dienām.

Ģeogrāfija. Ietver Ilas un Vilēnas, Kotdinoras, Finistēras, Morbiānas un Atlantijas Luāras departamentu.

Saimniecība. Austeru audzēšana. 

Aplūkojamie objekti.
Senmalo. Pilsētcietoksnis. Sena pirātu pilsētiņa Bretaņā ar nocietinājumu vaļņiem, katedrāli, vienmēr trokšņaino Šatobriāna laukumu.
Senmišela klosteris. Rietumu pasaules brīnums uz granīta klints jūras līcī. Liekas, ka šis kalns atrodas uz Bretaņas un Normandijas robežas.
Kviberonas pussala. Agrāk tā bija sala. Uz tās Kviberona (Quiberon) zvejas osta un kūrorts.
Karnaka. Slavena senvieta ar menhīriem. Gandrīz 3000 stateniski novietotu akmeņu - menhīru.
Kankale. Mazs zvejnieku ciemaiņš ar austeru audzētājiem.
Komburgas pils. Chateau de Combourg. Viduslaiku pils. Rakstnieka, diplomāta Renē de Šatobriāna dzimtā pilsēta. Apvīta nostāstiem un spoku stāstiem.

Lates un Fužēras cietokšņi, senā Dināna ar viduslaiku vecpilsētu.
Renna.
Vitrē.
Fužēra.
Frēla rags.
 Cap Frehel. Austeru degustācija.
Kempēra. Quimper.
Quiberon pussala. Romantiska.
Bresta.

Saites.
Bretoņi.
Francija.