Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bioluminiscence

Fluorescences veids - dzīvo organismu, pārsvarā dažu jūras iemītnieku, spēja spīdēt.

Īpašas vielas, kas ir šajās dzīvajās būtnēs, ķīmiski reaģē, kā rezultātā tad arī notiek šī spīdēšana. Šāda spēja piemīt baktērijām, saprofītu sēnēm, ķemjveidīgajiem, medūzām, vabolēm (jāņtārpiņiem), vēžveidīgajiem, moluskiem, dažādām baktērijām, zivīm un arī dažiem jūras tārpiem. Bioluminiscence sevišķi izplatīta jūru un okeānu dzīvniekiem - tie izraisa jūras spīdēšanu.

Daudziem organismiem bioluminiscence notiek pastāvīgi, citiem - barošanās, vairošanās u.c. periodos. Bioluminiscencei ir pretējā dzimuma, arī barības pievilināšanas funkcija un aizsargfunkcija. Bioluminiscencē rodas specifiskas vielas - luciferīna fermentatīvās oksidēšanās procesā fermenta luciferāzes ietekmē (O2, ATF un Mg klātbūtnē). Šajā procesā atbrīvojas ķīmiskā enerģija, daļa luciferīna molekumu pāriet ierosinātā stāvoklī - atgriežoties pamatstāvoklī, tās izstaro gaismu.

Jūras spīdēšanu izraisa, piemēram, bruņvicaiņi Noctiluca miliaris.

Bioluminescenci iedala intracelulārajā un ekstracelulārajā. Biežāk sastopama intracelulārā - tā piemīt daudziem vienšūņiem un  baktērijām. Ekstracelulārā piemīt tikai daudzšūnu organismiem, piemēram, dažām garneļu un kalmāru sugām, kuri aizsargājoties izdala luminiscējošas gļotas.

Daudzas parādības, ko ufologi skaidro ar NLO darbību, skeptiķi piedēvē luminiscences parādībai. Tomēr tādi skaidrojumi pārliecina tikai dažos gadījumos, taču nekādi nespēj paskaidrot visus tos brīnumus, kas notiek pasaules okeānā. 

Saites.
Jūras spīdēšana. 
Fluorescence.