Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Golems. Evolūcija acu priekšā

Tāds avīžraksta virsraksts man paspruka, lasot žurnāla „Наука и жизнь” 2009.g. pirmo nummuru.

Bioloģijas zinātņu kandidāts, Krievijas Darvina muzeja Evolūcijas nodaļas vadītājs A.Rubcovs sniedz interviju:
    „Pieņemsim, ka kāds ir izdarījis eksperimentu, un izlaidis uz neapdzīvotas salas divas stipri atšķirīgas suņu sugas (Kaķa brēciens: tas nemaz nav iespējams, suga ir viena – „suns.” Ir tikai pasugas.), teiksim, buldogu un taksi. Ja abas sugas izdzīvos, tad droši var teikt, ka pēc laika uz salas būs dots sākums divām jaunām sugām.” (Kaķis: Pasugām, velns viņas rāvis!).

Krievija ir nav tālu, un Darvina muzeja darbinieks velk deķīti uz savu pusi – maizes darbs, kas mums par daļu.

Daļa ir tā, ka tāda pat Krievija ir tepat Latvijā: esmu nopircis „Bioloģijas rokasgrāmata.” Izdevniecība Zvaigzne ABC (par saturu neatbild). 1995.g. Sastādītājs V.Egle (par saturu atbild).

Lasu A.Mauriņa sastādīto nodaļu „Evolūcijas mācība.” Tāpat kā krievs vienas sugas divas pasugas (buldogu un taksi) nosauc par divām sugām, Mauriņa kungs vienas maijpuķīšu sugas (Convallaria) trīs pasugas uzdod par jaunām sugām:
      „Piemēram, alopatriskā ceļā no vienas maijpuķīšu sugas radušās trīs sugas (Convallaria majalis. Convallaria transcaucasica. Convallaria keiskii.).”

Kaķis:"Atšķirībā no tā, cik suņu sugu ir saradies uz salas, maijpuķīšu sugas man ir vienaldzīgas – cita lieta būtu Baldriāna (Valerianiae) suga.”

Mauriņš: ,,Mājas plūme ir ērkšķu plūmes un aličas hibrīds.” Kaķis piekrīt. Labāk hibrīds, nekā aliča – visu kažoku var noplēst. Tikai hibrīds nepierāda jaunu sugu rašanos, jo plūme vien ir.

Mauriņš: ,,Evolūcija noris arī mūsu acu priekšā. Šis process veido kaitēkļu populācijas, kas izturīgas pret tādām pesticīdu devām, no kurām attiecīgā suga masveidīgi gāja bojā.”

Pret vārda „evolūcija” lietošanu sadzīvē kaķim nav iebildumu: jo vairāk kaitēkļu sugu (peļu) kļūs izturīgākas pret pesticīdiem, jo labāk – no tā jau peļu suga par citu sugu, kā to pieprasa evolūcijas teorija, nepārvērtīsies. Kaķis ir dzirdējis, ka viens vecs pīpmanis esot stipri evolucionējis, jo atmetis smēķēšanu. ,,Evolūcija acu priekšā” - nodomā kaķis.

Pirmo reizi publicēts 10.05.2009 vecajā Aliens.lv versijā.