Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Parūpējieties par savu finansiālo nākotni

[Reklāmas materiāls]

Personīgās finanses ir viena no būtiskākajām tēmām, ar kuru ikvienam vajadzētu iepazīties pēc iespējas ātrāk. Kamēr vairums cilvēku tikai apzinās, cik liela nozīme ir finansiālajai stabilitātei un drošībai, citi reāli par to domā un attiecīgi arī rīkojas.

Tā kā mēs nezinām, vai, pienākot mūsu vecumdienām, mēs saņemsim jelkādu finansiālo atbalstu no valsts puses, drošāk ir paļauties uz sevi, nevis gaidīt palīdzību no kāda cita. Šī iemesla dēļ ikvienam, kurš, aizejot pensijā, vēlas dzīvot ne vien ilgi, bet arī laimīgi, vajadzētu domāt par naudas iekrājumu veidošanu savām vecumdienām jau tagad, neatkarīgi no tā, cik jums ir gadu. Jo ātrāk sāksit veidot iekrājumus, jo lielāku naudas summu sakrāsit, padarot savas vecumdienas finansiāli drošākas un bezrūpīgākas. Ņemot vērā turpinājumā izklāstītos padomus, jūs parūpēsities par savu finansiālo situāciju ne vien tagadnē, bet arī nākotnē, kas ļaus jums doties pensijā, neuztraucoties par savām finansēm.

1. Dzīvojiet savu līdzekļu robežās

Dzīvošana uz kredītiem ir īsākais ceļš uz jūsu labklājības iznīcību. Liela daļa cilvēku aizņemas naudu, daudz nedomājot par sekām, kas varētu rasties šādas rīcības dēļ. Nav noslēpums, ka kredīts ir maksas pakalpojums, proti, atmaksājot kredītu, jūs atmaksājat ne tikai aizdoto naudas summu, bet arī procentus, kas tiek piemēroti par naudas izsniegšanu. Faktiski, atmaksājot kredītu, mēs maksājam arī par to, ka varam izmantot visus vēlamos labumus jau tagad, nevis kaut kad vēlāk, kad paši būtu sakrājuši nepieciešamo naudas summu. Vienu vārdu sakot, kredīts sniedz iespējas dzīvot pilnasinīgu dzīvi jau šodien, nevis kaut kad nākotnē, un tas, kā zināms, ir dārgs prieks. Šī iemesla dēļ ir ieteicams izvairīties no jebkāda veida kredītiem, dzīvojot savu līdzekļu robežās, proti, nepērkot to, ko jūs nevarat atļauties iegādāties par personīgajiem līdzekļiem. Protams, nereti kredīts ir vienīgā opcija, piemēram, kādās ārkārtas situācijās, kad steidzami jānosedz kādi negaidīti izdevumi, bet personīgo līdzekļu tam nav. Šādās situācijās lieti noder ātrie kredīti, bet, lai tie nebūtu jāizmanto, ir ieteicams veidot iekrājumus.

2. Nosakiet savas prioritātes

Ticiet vai nē, bet jūsu garderobē nav obligāti jābūt tikai zīmolu vai modes dizaineru drēbēm, kas darinātas pēc pēdējām modes tendencēm. Izvairīšanās no šāda veida apģērbu pirkšanas tad, kad jūs to patiesībā nemaz nevarat atļauties, ir gudrākā rīcība. Kamēr vien jūs nepelnāt tik daudz, cik slavenības, kurām jūs vēlaties līdzināties, ir muļķīgi censties piekopt tādu pašu dzīvesveidu kā šīs slavenības. Un te mēs atkal atgriežamies pie dzīvošanas savu ienākumu robežās. Viena no būtiskākajām lietām, ko vajadzētu apgūt ikvienam, kuram rūp sava labklājība, ir spēja atšķirt vēlmes no vajadzībām – vajadzības ir lietas, kas mums ir patiešām vajadzīgas, bet vēlmes ir lietas, kas ātri vien var ievilināt mūs kredītsaistībās, jo vairākumā gadījumu mūsu vēlmes pārsniedz mūsu iespējas.

3. Izveidojiet budžeta plānu

Budžeta plāns, vienkāršiem vārdiem sakot, ir instruments, kas ļauj pārraudzīt un pārvaldīt savu finanšu plūsmu, proti, ienākumus un izdevumus. Budžeta plānam ir jāietver visi ikmēneša izdevumi, piemēram, kredītlīnija, apdrošināšana, komunālie pakalpojumi, īre, pārtika, degviela utt. Piefiksējot visus ikmēneša ienākumus un izdevumus, jūs varat noteikt, cik daudz līdzekļu jums ik mēnesi paliek pāri. Iespējams, jums nekas nepaliek pāri vai pat veidojas tā saucamais budžeta deficīts, kad izdevumi pārsniedz ienākumus, kas realitātē izpaužas kā parādi. Ja rodas šāda situācija, ir steidzami jādomā, kā palielināt savus ienākumus vai samazināt savus izdevumus, pretējā gadījumā jūs riskējat nonākt kredītsaistībās un zaudējat iespēju veidot iekrājumus tuvākai vai tālākai nākotnei.

4. Nepārvērtējiet savus ienākumus

Ir ļoti svarīgi noteikt precīzu ienākumu apmēru, kuru jūs ik mēnesi saņemat. Vairumam cilvēku nav regulāru vai fiksētu ienākumu, piemēram, tiem, kas strādā sezonas darbus, vai tiem, kas strādā darbu, kura atalgojums atkarīgs no dažādiem faktoriem, piemēram, no nostrādāto darba stundu vai paveiktā darba daudzuma. Šie cilvēki nereti pārvērtē savus ienākumus, proti, domā, ka to ienākumi ir lielāki nekā tie patiesībā ir. Lieki piebilst, ka šāda pārliecība ir bīstama, jo neviļus liek tērēt vairāk nekā cilvēks patiesībā var atļauties. Ja jūs nezināt precīzu savu ikmēneša ienākumu summu, jūs nevarat izveidot efektīvu budžeta plānu, kas spētu uzlabot jūsu finansiālo situāciju un palīdzētu sasniegt jūsu mērķus.

Iekrājumu veidošana nav nekas izklaidējošs, taču pavisam noteikti nepieciešams. Kā rāda pieredze un kā iesaka eksperti, iekrājumi ir jāsāk veidot līdz ar pirmajiem ienākumiem, neatkarīgi no to apmēra. Negaidiet to brīnišķīgo dienu, kad jūs pelnīsit vairāk, jo lielāki ienākumi parasti rada arī lielākus izdevumus.