Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Viduslaiku cietoksnī atrod bulgāru despota indes gredzenu

Bulgāru arheologi, veicot izrakumus Kaliakras cietoksnī, kas atrodas Melnās jūras krastā, 2013.gada augustā uzgājuši savdabīgu bronzas gredzenu, kas, ļoti iespējams, pirms apmēram 700 gadiem ticis izmantots politiskās slepkavībās.


Skatīt Eiropas civilizācijas un kultūras lielākā kartē


Gredzena augšdaļa ir izveidota kā tvertne, kurai vienā sānā ir neliels caurums indes ieliešanai un izliešanai. "Šis gredzens ir unikāls, Bulgārijā tas ir pirmais šāda veida atradums," - pastāstīja izrakumu vadītāja Bonija Petrunova, Sofijas Valsts arheoloģijas institūta un muzeja vadītāja vietniece. "Man nav šaubu, ka atvere ir izveidota ar īpašu nolūku, - tā ir novietota tādējādi, lai to viegli varētu noslēgt ar pirkstu. Gredzens ticis valkāts uz labās rokas mazā pirksta un tā nāvējošo saturu varēja iztukšot vienā acumirklī." "Skaidrs, ka to nevalkāja katru dienu, bet izmantoja tikai tad, kad bija nepieciešams," -  viņa papildina.

Gredzenu atrada ar XIV gadsimtu datētos Kaliakras cietokšņa drupu slāņos, kur iepriekš bija izrakti vairāk nekā 30 parasti zelta gredzeni, ar pērlēm rotāti auskari un citas dārglietas, kas to ļauj saistīt ar neilgi pastāvējušās Dobrudžas despotijas valdnieku Dobrotiču.

"Laikā, kad Kaliakra bija despotijas galvaspilsēta, šis gredzens varēja būt iesaistīts daudzās galma intrigās un cīņā starp Dobrotiču un viņa dēlu Ivanko," - stāsta Petrunova. "Tas varētu izskaidrot daudzus nesaprotamus, Dobrotičam tuvu stāvošu augstmaņu nāves gadījumus."

Dobrudžas kņaziste jeb despotāts, sadaloties Otrajai Bulgārijas impērijai, ap 1340.gadu izveidojās Melnās jūras piekrastē, aptverot teritoriju no Eniasalas ziemeļos, līdz Anhialosai dienvidos. Pirmais kņazistes valdnieks bija Baliks, kuru 1347.gadā nomainīja viņa dēls Dobrotičs. Jaunais kņazs pieņēma despota titulu un pārcēla galvaspilsētu uz Kaliakru. Dobrotičs valdīja līdz pat 1386.gadam un viņa laikā Dobrudža kļuva par vērā ņemamu lokālu spēku. Pēc Dobrotiča nāves tronī kāpa viņa dēls Ivanko, kurš tajā pašā 1386.gadā galvaspilsētu atkal pārcēla, šoreiz uz Varnu. 1388.gadā Ivanko krita kaujā ar turkiem, kuri nākošajā, 1389.gadā ieņēma Varnu, izbeidzot Dobrudžas kņazistes pastāvēšanu.

Par cīņām pret turkiem un otomaņu iekarotāju nežēlību Kaliakrā šodien atgādina 40 jaunavu vārti, piemineklis, kas uzstādīts zemesraga sākumā. Saskaņā ar leģendu, 40 bulgāru meitenes sasējušas kopā matus un no klints ielēkušas jūrā, labāk izvēloties nāvi, nekā krišanu nezvēru rokās.

Attēls: Kaliakras cietoksnī atrastais XIV.gs. indes gredzens. Kavarnas pašvaldības publicitātes foto.

Avoti:
sofiaglobe.com
en.wikipedia.org

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.