Latvijā un Lietuvā atzīmē Baltu vienības dienu

Šodien, 22.septembrī, pieminot žemaišu un zemgaļu 1236.gada vēsturisko uzvaru pār vācu iebrucējiem, daudzviet Latvijā un Lietuvā, pulcējoties un iededzot uguņus pilskalnos un citās vēsturiski nozīmīgās vietās, atzīmē Baltu vienības dienu.

1236.gada 22.septembrī purvainā vietā netālu no Saules tika sakauti Zobenbrāļu ordeņa karapulki. Tie atgriezās no sirojuma pa Lietuvu, uz kurieni bija devušies atriebt lietuviešu iebrukumus vācu valdījumos. Kaujā krita ordeņa mestrs Folkvīns un ap 50 ordeņa brāļu, kā arī daudzi karakalpi. Pēc šīs kaujas Zobenbrāļu ordenis beidza pastāvēšanu. Lietuviešu un zemgaļu uzvara Saules kaujā uz laiku aizkavēja vācu agresiju Baltijas teritorijā.

1973.gadā, godinot baltu tautas vēsturi, netālu no Šauļiem Lietuvā atklāts Saules kaujas piemineklis.

Baltu vienības diena ir vienīgā Latvijas un Lietuvas kopīgā svētku diena, kas par tādu pasludināta 2000.gada 18.maijā Latvijas Saeimā un Lietuvas Seimā.

2005.gada 22.septembra vakarā Žemaitijā, starp Girnikas, Sprūdes un Šatrijas pilskalniem, notika pirmā Baltu vienības uguņu sasauksme – tajos degošās ugunis joprojām ir labi redzamas no viena kalna otrā. Gadu no gada iedegto uguņu skaits aug. Arī latvieši arvien vairāk iesaistās šai nozīmīgajā vienotības domā, vienotības rituālā.

Vēstures pētnieku vidū nav vienprātības par kaujas norises vietu: vieni apgalvo, ka hronikās minētā Saule ir Vecsaule netālu no Bauskas, savukārt citi domā, ka šī vieta ir Šauļi Lietuvā. Plašākam ieskatam Saules kaujas lokalizācijas problemātikā piedāvājam vēsturnieka Agņa Dedumieša rakstu “Saules kauja 1236.gada septembrī. Lokalizācijas mēģinājums.”

© Aliens.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.