Vai Lielajā piramīdā atklāta faraona Hufa kapa kamera?

Pēc tam, kad nesen īstenotā piramīdu skenēšanas projektā Gīzas Lielajā piramīdā atklāja termiskas anomālijas, no jauna uzliesmojušas spekulācijas un diskusijas par to, tajā atrodas slepena, vēl neatklāta, iespējams, paša faraona Hufa kapa kamera.
Zinātnieki un amatierpētnieki faraona apbedījumu Lielajā piramīdā meklē jau kopš XIX gadsimta, taču līdz šim visi meklējumi bija nesekmīgi.

Scan Pyramid Project

Jauno iniciatīvu “Scan Pyramid Project” īstenoja liela pētnieku komanda, tajā piedalījās zinātnieki no dažādām universitātēm, kompānijām un Ēģiptes Senlietu ministrijas. Izmantojot termiskās attēlošanas rentgenogrāfiju un 3D rekonstrukciju, pētnieki ieguva datus par Lielo piramīdu, Hefrēna piramīdu, kā arī par divām Dašūras piramīdām - Sarkano piramīdu un Nošķiebto piramīdu.

Piramīdas, kuras tika skenētas ar termisko rentgenogrāfiju, pirms vairāk nekā 4500 gadiem uzcēla ievērojamākie IV dinastijas faraoni - Snefers, Hufs un Hafre.

Iegūtie dati, kā sola projekta īstenotāji, palīdzēs ēģiptologiem noskaidrot atbildes uz jautājumiem, kas jau gadu desmitiem nodarbina ne tikai akadēmiskās aprindas:

Tāpat skenēšanas rezultāti varētu palīdzēt atklāt piramīdās vēl līdz šim nezināmas telpas.

Ēģiptes Senlietu ministrija informējusi, ka termiskās skenēšanas laikā visās četrās piramīdās noteiktās vietas konstatētas termiskās anomālijas jeb temperatūras atšķirības. Kā ministrija savā preses relīzē norādījusi, šīm anomālijām varētu būt dažādi izskaidrojumi, piemēram, iekšējas gaisa strāvas, celtniecībā izmantotie dažādie būvmateriāli, kā arī, tās varētu liecināt par tukšām telpām piramīdās.

Termiskās anomālijas Lielajā piramīdā

Lielās piramīdas skenēšana tās austrumu pusē zemes līmenī, kā arī monumenta augšējā daļā, atklāja termiskas anomālijas. Arī šajā gadījumā iespējamie skaidrojumi varētu būt vairāki.

Taču atklājums varētu arī norādīt uz neatklātu telpu Lielajā piramīdā.

Ēģiptes Senlietu ministrs M.Eldamatijs (Mamdouh Mohamed Gad Eldamaty), stāstot par termiskās skenēšanas rezultātiem, prātoja, kas varētu būt piramīdas austrumu malā, kur konstatētas anomālijas.

Pirmā piramīdas akmeņu rinda ir visa vienāda, bet pēc tam mēs nonācām šeit (piramīdas austrumu pusē) un atklājām, ka tur ir atšķirīga struktūra, žurnālistiem pavēstīja Eldamatijs. Viņš arī pauda aizdomas, ka piramīdas anomāliju rajonā varētu atrasties tukša, vēl neatklāta telpa. Sensāciju kārie masu mēdiji jau bija izplatījuši ziņu, ka pētnieki Lielajā piramīdā beidzot atraduši faraona kapu. 

Vai patiešām kapenes?

Savukārt paši piramīdu skenēšanas projektā iesaistītie pētnieki nekur un nekad nav apgalvojuši, ka Lielajā piramīdā atklāta faraona apbedījuma kamera, kaut gan, kā norādījis Eldamatijs, temperatūras atšķirības piramīdas austrumu daļā norāda uz neatklātas tukšas telpas esamību.

Jau vairākus gadus pirms skenēšanas darbu sākšanas literatūrā un preses izdevumos parādījās sensacionāli apgalvojumi par neatklātām telpām Lielajā piramīdā.

Ēģiptologi zina par trim lielām kamerām vienā no pasaules lielākajām piramīdām. Viena no tām ir tā sauktā “Valdnieces kamera,” no kuras ziemeļu un dienvidu sienas iziet, nedaudz slīpi uz augšu vedošas šahtas.

1993.gadā vācu inženieris Rūdolfs Gantenbrinks Vācijas Arheoloģijas institūta uzdevumā dienvidu šahtā ielaida ar videokameru aprīkotu minirobotu Upuaut 2, kas, nogājis 65 m garu ceļu, atdūrās pret kaļķakmens plāksni ar diviem vara “rokturiem.” Dažus milimetrus platā sprauga plāksnes apakšā lika domāt, ka aiz tās atrodas tukša telpa. Taču Gantenbrinkam netika dota atļauja turpināt dienvidu šahtas izpēti.

Tikmēr tā sauktie alternatīvie vēsturnieki steidzās piedāvāt savus skaidrojumus, kāpēc vai nu Vācijas Arheoloģijas institūts, vai Ēģiptes varas iestādes apturēja Gantenbrinka pētījumus. Jau tad cirkulēja spekulācijas, ka aiz Gantenbrinka atklātajām durtiņām atrodas kāda tukša telpa, kuras esamību oficiālā eģiptoloģija cenšas par katru cenu noslēpt.

Pēc deviņu gadu pārtraukuma, 2002.gada 5.augustā Nacionālā ģeogrāfijas biedrība savā mājas lapā publicēja ziņu, ka septembrī kanāla skatītājiem būs iespēja seko tiešraidei no arheoloģiskās ekspedīcijas Heopsa (Hufa) piramīdā, kas pa slepenām ejām novedīs līdz valdnieces kapa kamerai. Šo pasākumu vadīs Ēģiptes Senlietu augstākās padomes vadītājs Zahi Havass un amerikāņu arheologs Marks Lēners. Nacionālā ģeogrāfijas biedrība informēja, ka tiešraides gaitā pirmo reizi, izmantojot robotu, tiks noskaidrots, kas atrodas aiz akmens plāksnes dienvidu šahtas galā.

Taču paziņojumā tika noklusēts par Gantenbrinka nopelniem, kas daudzos interesentos, kuri aktīvi sekoja visam, kas notiek eģiptoloģijas lauciņā, radīja sašutumu. Vācu autors Lūks Birgins pat pauda aizdomas, ka toreizējais Senlietu augstākās padomes vadītājs Zahi Havass gribēja visus nopelnus piesavināties sev. Iespējams, ka šie pārmetumi nav gluži bez pamata.

2002.gada 16.septembrī Nacionālas ģeogrāfijas biedrības komanda dienvidu šahtā ievadīja tādu pašu tālvadības robotu ar videokameru. Šo notikumu tiešraidē varēja noskatīties miljoniem cilvēku 141 valstī. Tās gaitā robota minikamera tika ievadīta akmens plāksnē izurbtajā caurumā. Un skatītāji pie televizoru ekrāniem visā pasaulē ieraudzīja nelielu tukšu telpu, kuru otrā pusē noslēdza tāda pati akmens plāksne. Havass to visu lepni komentēja: “Mēs stāvām atklājuma priekšā. Es esmu ļoti lepns…”

Bet jau pēc dažām minūtēm tiešraide beidzās, atstājot miljoniem skatītājus nesaprašanā, kāpēc tukšā telpa tika parādīta tik īsu brīdi?

Nedēļu pēc sensacionālā televīzijas šova, 23.septembrī Vācijas ziņu aģentūra DPA pavēstīja vēl vienu sensacionālu jaunumu, proti, ka Zahi Havass ar savu robotu esot izpētījis ziemeļu šahtu un tās galā arī atklājis tādu pašu akmens plāksni, kā dienvidu šahtas galā.

2011.gadā abas šahtas tika pētītas Djedi projekta ietvaros. Tā kā Nacionālās ģeogrāfijas biedrības komandas izmantotā kamera spēja filmēt tikai to, kas atrodas taisni priekšā, tad Djedi projekta komanda, lai novērstu šo trūkumu, izmantoja optiskās šķiedras mikrokameru, ar kuru bija iespējams nofilmēt arī citādi grūti sasniedzamas vietas. Šo videokameru ievadīja arī ziemeļu šahtas noslēdzošajā plāksnē izurbtajā caurumā un nofilmēja visas malas nelielajā kamerā aiz tās. Uz kameras sienām komanda atklāja ar sarkanu krāsu uzgleznotus hieroglifus. Komanda ar šīs kameras palīdzību, aplūkojot divus pie “durtiņām” piestiprinātos vara “rokturus” no iekšpuses, secināja, ka tiem bija dekoratīva nozīme.

Jau gadiem ilgi eģiptologi diskutē par abu šahtu nozīmi. Daži pētnieki abām ejām piešķir simbolisku nozīmi, skaidrojot, ka pa tām mirušā faraona dvēsele nonāk debesīs. Kamēr citi šahtas vērtē no inženiertehniskā viedokļa.

Savukārt Zahi Havass domā, ka šahtas varētu vest uz faraona Hufa īsto kapa kameru.

Es patiešām domāju, ka faraona Hufa kapa kamera vēl arvien ir neatklāta. Visas trīs kameras tika plānotas speciāli kapeņu laupītāju maldināšanai, 2013.gada Kanādas pilsētā Torontā sniegtajā intervijā Livescience teica Zahi Havass. Heopsa dārgumi joprojām ir paslēpti Lielajā piramīdā, un durtiņas šahtu galos varētu būt atslēga uz tiem, viņš piebilda.

Pagaidām nav zināms, vai termiskās skenēšanas gaitā atklātās anomālijas tiešām norāda uz faraona kapa kameru vai vienkārši tukšu telpu. Kā izteicies Ēģiptes senlietu ministrs, ņemot vērā dažādas varbūtības, arī šis pieņēmums nākamo gadu laikā būs jāpēta.

Britu pulkveža pētījumi

1830.gados britu pulkvedi Ričardu Viljamu Hovardu-Vaisu aizrāva ideja par Lielajā piramīdā apslēptām un neizpētītām kamerām.
Tikai toreiz nebija ne robotu, ne termiskās skenēšanas tehnoloģiju, tāpēc Hovardam-Vaisam, lai pārbaudītu savu teoriju, nācās izmantot sprāgstvielas.

1836.gadā Vaisa komanda, spridzinot ar šaujampulveri sarkano granītu, atklāja četras citas virs citas izvietotas, nelielas kameras, kuru funkcija ir atslogot Valdnieka kameras plakanos griestus no spiediena, ko rada virs tā esošie tūkstošiem tonnu smagie akmens bloki. Britu pulkvedis šajās kamerās neatrada faraona apbedījumu vai bagātības, toties atrada uz to sienām piramīdas celtnieku atstātus uzrakstus.

Attēls: Gīzas Lielā piramīda. Avots: flickr.com.

Avoti:
en.wikipedia.org
livescience.com
Birgins, Luks. 2004. Arheoloģijas Noslēpumi. Rīga: Avots. 

© Aliens.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.