Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Pētījums: Lielās piramīdas pamatu malu izmēru starpība ir ne vairāk kā 14 cm

Lielās piramīdas pamats nav gluži ideāls kvadrāts, teikts inženiera Glena Deša (Glen Dash) ziņojumā, kas šī gada jūnijā publicēts izdevumā "Aeragram."

Jaunajā mērījumu projektā, kuru kopīgi īsteno Deša vadītais “Glena Deša Pētniecības fonds” un Marka Lēnera vadītā Senās Ēģiptes Pētniecības biedrība (AERA), pētnieku komanda atklāja, ka Lielās piramīdas rietumu pamata mala ir tikai nedaudz garāka par tās austrumu malu.

Senās pasaules brīnums

Pirms vairāk nekā 4500 gadiem senās Ēģiptes Vecās valsts IV dinastijas faraona Hufa celtā Lielā piramīda ir vienīgais no septiņiem senās pasaules brīnumiem, kas saglabājies līdz mūsdienām. Par lielu apbēdinājumu alternatīvas vēstures piekritējiem Sarkanās jūras krastā faraonu būvētājā pasaules senākajā ostā atrastie papirusi nepārprotami pierāda, ka Lielās piramīdas celtniecības pasūtītājs patiešām bija IV dinastijas varenākais faraons Hufs, nevis citplanētieši vai atlanti (Sk.: "Sarkanās jūras krastā atklāta pasaulē senākā osta un papirusi, kas apliecina, ka Hufu ir Lielās piramīdas celtnieks", aliens.lv, 25.12.2013.)

Jau daudzus gadu desmitus arheologus, inženierus, kā arī mistiķus, interesējis jautājums par Gīzas Lielās piramīdas patiesajiem, resp. - sākotnējiem izmēriem un orientāciju.

Kā zināms, sākotnēji Lielo piramīdu klāja baltu kaļķakmens plākšņu apšuvums. Daudzu gadsimtu laikā lielākā daļa apšuvuma plākšņu tika izmantotas kā būvmateriāls citos būvniecības projektos, atstājot piramīdu tādu, kādu redzam šodien, bez baltā, saulē mirdzošā kaļķakmens apvalka. Tā kā Lielā piramīda bija zaudējusi apšuvuma kārtu, zinātniekiem bija jāveic grūts un rūpīgs darbs, lai iegūtu precīzus sākotnējos monumenta izmērus.

Mērīšana

Lai noskaidrotu Lielās piramīdas pamata malu precīzo garumu, Marks Lēners meklēja saglabājušās apšuvuma plāksnes, kuras saskārās ar platformu, uz kuras piramīda uzcelta. Lēnera komanda uz platformas meklēja arī iezīmes, kuras sniegtu pavedienus, pēc kuriem noteikt, kur sākotnēji atradās Lielās piramīdas sānu malas.

Zinātniekiem izdevās atrast 84 punktus, kuri iezīmēja sākotnējās piramīdas malas. Šos punktus Lēnera komanda atlika koordinātu sistēmā, kuru AERA izmanto Gīzas plato kartografēšanā.

Sākotnējo piramīdas malu garuma aprēķināšanai pētnieki izmantoja statistikas metodi, tā dēvēto lineārā regresa analīzi. Viņi konstatēja, ka Lielas piramīdas austrumu malas sākotnējais garums svārstās starp 230,295 - 230,373 metriem, kamēr tās rietumu malas garums bijis starp 230,378 un 230,436 metriem. Tātad Lielas piramīdas rietumu mala ir par 14 cm garāka, nekā tās austrumu mala.

Seno ēģiptiešu piramīdu celtnieki sasniedza izcilu precizitāti

Neskatoties uz atklājumu, ka Lielās piramīdas pamats nav nevainojams kvadrāts, senie celtnieki pirms vairāk nekā 4500 gadiem IV dinastijas faraona Hufa valdīšanas laikā sasniedza izcilu līmeņa precizitāti, atzīmē pētnieki.

Mērījumu dati pierāda, ka senajiem ēģiptiešiem bija savam laikam augsta līmeņa prasmes un zināšanas, raksta Dešs. Mums atliek tikai prātot par to, kāda veidā, izmantojot tikai viņiem pieejamos instrumentus, senie ēģiptieši spēja ar tādu precizitāti novilkt šīs līnijas, viņš turpina.

Lielās piramīdas dienvidu-ziemeļu ass tikai par 3 minūtēm, 54 sekundēm novirzās uz ziemeļrietumiem no galvenā virzienā, turpretī rietumu-austrumu ass par 3 minūtēm, 51 sekundēm nobīdās uz ziemeļaustrumiem. Turklāt piramīdas rietumu-austrumu ass iet cauri Lielās piramīdas austrumu pusē uzbūvētā tempļa centram. Šie mērījumi parāda, ka Lielās piramīda ir tikai nedaudz novirzījusies no galvenajiem debespušu virzieniem; grādu kļūda (Varbūt šajā gadījumā tomēr vērts apsvērt iespējamību, ka nobīde ir apzināti veidota un tai bijis kāds mums pagaidām nezināms reliģisks vai praktisks iemesls? - Red.) dienvidu-ziemeļu un rietumu-austrumu asīm ir vienāda.

Avoti:
livescience.com
ancient-origins.net
crystalinks.com
en.wikipedia.org

© Aliens.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.