Izraēlā atrasta unikāla 4000 gadus veca “domātāja” skulptūra

Veicot aizsardzības izrakumus kādā Jehudas pilsētas (Izraēla) būvlaukumā, arheologi uzgājuši pārsteidzošu bronzas laikmeta krūzes rotājumu – slaveno Ogista Rodēna “Domātāju” atgādinošu skulptūru.

Kā pastāstīja izrakumu vadītajs Gilads Itaks (Gilad Itach), - “Burtiski pēdējā izrakumu dienā manu acu priekšā pēkšņi parādījās neparasts māla trauks ar apmēram 18 cm augstu cilvēka figūru. Šķiet, šis savam laikam tipiskais trauks ticis izgatavots kā visi citi, skulptūru pievienojot vēlāk. Krūzes kakls kalpojis kā figūras pamats, veidojot ķermeņa augšdaļu. Lai iegūtu cilvēka tēlu, tam pievienotas rokas, kājas un seja. Līdzīgas skulptūras, vismaz Izraēlā, nav zināmas.”

Skulptūras vecumu arheologs lēš uz gandrīz 4000 gadu lielu senatni, norādot, ka šī laikmeta sīkplastikas figūrās reti sastopama tāda precizitāte un pievēršanās detaļām.

Līdz ar unikālo skulptūru izrakumu vietā tika uzieti arī citi tā paša perioda priekšmeti – dunči, bultu gali, cirvis un dzīvnieku – aitu un, iespējams, ēzeļa kauli. Itaks pieļauj, ka daļa no šiem atradumiem varētu būt bijušas apbedījumu piedevas.

Pētījumos arī noskaidrots, ka vietas senākā apdzīvotība sākusies pirms apmēram 6000 gadiem, eneolītā jeb vara laikmetā. Par to liecina tūkstošiem atrasto keramikas lausku, simtiem krama un bazalta priekšmetu, dzīvnieku kauli un sviesta ķērne.

Avots:
haaretz.com

© Aliens.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.