Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Džini

Džini, jeb džinni - "gars" (arābu val., vienskaitlī - džinnij, ir arī sinonīms - džann), ir mītiskas Allāha radītas būtnes.

Tā ir viena no trijām saprātīgo radību grupām, kas apdzīvo zemi (otras divas grupas - cilvēki un eņģeļi). Džinu pasaule ir analoga kristietībā sludinātajai Garu pasaulei. Minēti Korānā, kā arī arābu un persiešu folklorā - pasakās. 

Musulmaņu prātavīri parasti visai indīgi ņirgājas par Rietumu apsēstību ar Zaļajiem cilvēciņiem, taču, ja izdodas ar viņiem par šo tēmu parunāt saturīgāk, tad atklājas interesantas lietas, un, protams, ka NLO un Atnācēju fenomens islāmā ir labi zināms, lai gan nosaukts tiek citādi.
Te nu jāsaka, ka Islāms skaidri nosaka, ka uz Zemes līdz ar cilvēkiem dzīvo džini (mūsuprāt - gari), un tie nav nekādi Vecie Hotābiči uz lidojošiem paklājiem, lai gan no ufoloģijas viedokļa arī šis būtu izpētes vērts materiāls.

Korāns: "Es radīju džinus un cilvēkus tikai tādēļ, lai viņi mani pielūgtu" (51., 56.). Šīs neparastās un neizprotamās būtnes apdzīvojušas Zemi ilgi vēl pirms cilvēka radīšanas. Saskaņā ar Korānu Allāhs tos esot radījis no bezdūmu uguns. Tie esot abu dzimumu - sieviešu un vīriešu, kā arī vairāku veidu - guls, ifrīts, silats u.c. Dzīvojot visur dabā - tuksnešos, mežos un kalnos. To ķermeņi esot gaisīgi vai ugunīgi. Džini spēj pieņemt jebkuru apveidu (kaut vai Mātes Terēzes vai Mazā Zaļā), izpildīt sarežģītus darbus. Džini var iemiesoties cilvēkos, dzīvniekos un augos. Tie dzīvoja uz Zemes vēl pirms Ādama (cilvēku) radīšanas un apsteidz cilvēku savā tehniskajā attīstībā par 800-1000 gadiem. 
Džini, tāpat kā cilvēki, ir mirstīgi, dzīvo kopienās, piekopj dažādas ticības - kristietību, judaismu, islāmu. Starp tiem ir arī ateisti-bezdievji, tāpat kā starp cilvēkiem. Galvenais no džiniem ir kāds Ibliss (Velns), kuram Allāhs atļāvis dzīvot līdz Pasatarajai dienai, savā gudrībā padarīdams to par cilvēku kārdinātāju.

Džini un cilvēki. Džinus pielūdza pagāni, tātad arābu ciltis pirms Muhameda mācības rašanās (34:41/40). Iekšējās Arābijas iedzīvotāji VI-VII gs. uzskatīja, ka visa viņu apkārtējā pasaule - tuksneši, kalni, akmeņi, koki, ir džinu apdzīvoti. Parasti džinu attieksme pret cilvēku ir naidīga (6:112,128-130; 15:27; 37:158; 41:29; 46:18/17; 51:56; 55:15/14), taču tos varēja pielabināt, nesot viņiem upurus un visādi citādi tiem izrādot godbijību un cieņu. Pie tiem pat meklēja palīdzību (6:100, 128; 37:158; 72;6).
Reizēm džini riebj cilvēkiem, var iemājot to ķermeņos (Mazais Zaļais tādu stāstu dzirdējis no arābiem Sokotras salā), pakļaut tā saprātu un izsaukt dažas fiziskas saslimšanas. Atsevišķi cilvēki spēj stāties kontaktā ar džiniem un izmantot tos savās burvestībās. 
Viens no džinu veidiem protot lidot. Džini spējot sasniegt pirmo (laikam tuvāko?) debesu velvi no septiņām sfēras formas esošajām, kas pastāvīgi paplašinās un veido Allaha radīto Visumu. Šie tad arī esot tie džini, kurus novērojot Rietumu civilizācija un spekulējot ar terminiem "atnācēji no ārpuszemes civilizācijām," "citplanētieši" un "NLO."
Saskaņā ar Korānu Muhameds ticis sūtīts kā pravietis ne tikai pie cilvēkiem, bet arī pie džiniem. Daļa no tiem, padzirdējuši pravieša sludināšanu, pieņēmuši islāmu un sākuši to pat izplatīt (72:1-17; 46:29/28-32/31). Citi džini esot turpinājuši darīt ļaunas un nejaukas lietas sekojot Iblisam (arābu "kritušais eņģelis") un kopā ar šaitaniem (musulmaņu velliem) kalpojot tā karaspēkā. Kā jau neticīgie, pēc islāma priekšrakstiem tie nopelnījuši mocības džahannamā (izplatītākais elles nosaukums) (7:38/36, 179/178; 11:119/120).
Pēc Allaha pavēles liels džinu skaits kalpoja Suleimanam (žīdu Zālamanam). Tie viņam cēla pilis un cietokšņus, vienā mirklī nogādāja Sābas ķēniņienes troni (34:12/11-14/13; 27:17, 38-42).
Tāpat džini var izsaukt slimības, radīt ciešanas, var cilvēkam riebt, taču var arī palīdzēt (O, Voļka ibn Aļoša! Ko gan vēl es Tev varu izdarīt!). Džini (tāpat kā šaitani) esot palīdzējuši gaišreģiem - kahiniem un dzejniekiem - šairiem iegūt iedvesmu no citām pasaulēm. Muhameda laikabiedri uzskatīja, ka arī savām runām tas tiekot džinu iedvesmots.
Viens no galvenajiem musulmaņu maģijas mērķiem bija pakļaut sev džinu, tādējādi izmantojot viņa brīnumdarbu spējas bagātības un varas iegūšanā. Instrukciju grāmatiņas šai jautājumā esot populāras līdz pat mūsu dienām. Nezin gan, ko par to saka oficīālais islāms, jo tā takš ir riktīga buršanās!
Korāns ir iekļāvis džinus islāma pasaules ainā. Musulmaņu teologi, lai gan atdzīst to eksistenci, par labāku tomēr uzskata šo tematu detalizētāk neiztirzāt. Toties arābu un citu musulmaņu folklora čum un mudž no džinu stāstiem - tie ir dikti miesaskārīgi, sargā dārgumus alās, kārdina askētus (sātans arī kacināja Jēzu tuksnesī). To spējas veikt brīnumus ir plaši apcerētas tādos arābu literatūras šedevros kā "1001 nakts pasakas," "Aladina brīnumu lampa" un pat krievu komunistu laika romānā "Vecais Hotabičs." Džinu tēls šodien jau mazāk atbilst VII gs. Arābijas uzskatiem, bet ir spēcīgi folklorizējies, uzsūcot dažādu islāmā ienākušo tautu priekšstatus.

Interesanti, ka džini mūs redzot, bet mēs viņus ne. Tāds džins/gars varētu būt arī mūsu pašu Iļģuciema sumpurns.
Visai maz mums ir ko piemetināt šai sakarā, ja nu vienīgi tas, ka visas neizprotamās parādības islāma pasaulē tiek piedēvētas džinu darbībai. Tā piemēram, pie ieejas Jordānijas kalnu senpilsētā Petrā ir trīs masīvi izcirsti klints kluči ar rievainu virsmu, bez saprotamas funkcijas. Tā tie arī tiek saukti - "Džinu kluči."

Musulmaņu reformators M.Abdo rakstīja, ka Korānā sastopamās saprātīgās būtnes - džini, kas spējīgi nodarīt cilvēkiem daudz ļauna, patiesībā esot slimību izraisītāji mikrobi. 
Savulaik Ankāras (Turcija) mērs Melihs Hekčeks pavēstīja telekanālam CNN Turk, ka sektas "Nurdžular" vadītājam Fetulāham Gulenam viņa vadītajā apvērsumā palīdzējuši džini, jo tikai tā varot iegūt tādu ietekmi valstī un pakļaut sev tik daudz cilvēku: "Viņam kalpo džini. Tas izskanēs dīvaini, tomēr viņš spēj izsaukt džinus. Ar to palīdzību viņš ļaudis pārvērš par saviem vergiem." Sasakņā ar mēra pausto, tādi gadījumi vēsturē ir zināmi. Gulena piekritēji cilvēkiem izdalot amuletus no dārgmetāliem, ar tiem viņš manipulē cilvēkus.

Tāpat arī NLO lidojumi musulmaņu pasaulei nav metuši līkumu. ir zināms kāda Arābijā lidojoša aparāta zīmējums viduslaiku grāmatā.

Saites.
Atnācēji.
Garu pasaule.