Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Eiropas parlaments

Mītne. Alternatīvā mītne atrodas Francijas Strasbūrā

Vēlēšanas. Nosaukums kopš 1959.gada.
Līdz pirmajām atklātajām Eiropas parlamenta vēlēšanām tajā bija 198 deputāti, kurus deleģēja 9 nacionālo valstu parlamenti.
Pirmās vēlēšanas notika 1979.gada jūnijā un tajās piedalījās 62% vēlētāju. Šīs vēlēšanas paplašināja parlamentu līdz 410 vietām. Eiroparlamenta ietekme kopš 1979.gada ir augusi, pilnvaras paplašinājušās. Eiropas parlamenta pārveidošana un turpmākā darbība bija saistīta ar EEA politiskās integrācijas uzdevumiem un pārnacionālo struktūru nostiprināšanos.
2003.gadā vēlēja 43% vēlētāji.
2014.gadā ievēlēja 751 deputātu no 28 valstīm.

Deputāti. Alga - 8021 eiras mēnesī (pirms nodokļiem).

EEA tiesā ir 12 locekļi - tā ir atbildīga par apvienību strīdu izšķiršanu, līgumu kartību, un tās lēmumi ir obligāti visām EEA valstīm. 

Saharova balva. Šo balvu katru gadu piešķir par domas brīvību un tā izveidota 1988.gadā, lai godinātu personas un organizācijas, kas aizstāv cilvēktiesības un pamatbrīvības.
2020.gadā šo balvu piešķīra Baltkrievijas opozīcijas kustībai.
2021.gadā šo cilvēktiesību aktīvisma balvu iešķīra ieslodzījumā esošajam Navaļnijam.

Aplūkojamie objekti.
      Eiropas parlamenta ēka Strasbūrā. Ēku kompleksa pamatā ir vēstījums par Eiropas identitāti. Tā vizuālajā veidolā savijas dažādi Eiropas valstīm raksturīgi arhitektūras stili un ietverti vēsturiski nozīmīgi simboli. Parlamenta plenārsēžu zāle arī ar nolūku veidota apaļa - kā atgadinājums par viedokļu vienlīdzību un demokrātiju.

Saites.
Eiropas savienība.