Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Fjodors II Godunovs (1605.g.)

Krieviski - Федор II Борисович Годунов.
Pēdējais Maskavijas lielkņazs no čingizīdu dinastijas, kas valdīja tikai 49 dienas 1605.gadā.

Radniecība. Tēvs - Boriss Godunovs, iepriekšējais ķeizars.
Māte - Marija Godunova (Мария Годунова).
Vēl tēva dzīves laikā bija plāni Fjodoru apprecināt ar kādu slavenas dzimtas anglieti. Laulību atbalstīja pati karaliene Elizabete I, kas nomira to nesagaidījusi - 1603.gadā. Pēc tam dzima ideja saradoties ar Kartlijas ķēniņu Georgu X, arī šie plāni nerealizējās.

Dzīvesgājums. Kad mira viņa tēvs un iepriekšējais ķeizars Boriss Godunovs, dēlēnam bija tikai 16 gadu. Viņš bija guvis teicamu izglītību, kas nebija raksturīgi Maskavijas valdniekiem ne pirms, ne arī pēc viņa. 
Kāpa tronī 1605.gada 23.aprīlī. 
Tomēr Fjodoram II bija pārlieku daudz ienaidnieku - Viltusdmitrijs I, ko sakāva ķeizara armija, tomēr nenogalēja un tas atkal vāca spēkus. Pret Godunoviem eksistēja arī spēcīga opozīcija valsts iekšienē, ko pārstāvēja pašas ietekmīgākās aristokrātu ģimenes - Mstislavski, Šuiski, Goļicini. Arī parastiem maskaviešiem Fjodors II Godunovs negāja pie sirds, lai gan tos par labu centās noskaņot ar dāsnām dāvanām.
Jauno ķeizaru nodeva savi vojevodas, pirmkārt jau Pjotrs Basmanovs (Петр Басманов), kas visai nesen sakāva Viltusdmitriju I. Tagad Basmanovs pārgāja Viltusdmitrija I pusē. Fjodors II un viņa māte tika nogalināti savos apartamentos Kremlī 1605.gada jūnijā.

Gadu pēc Viltusdmitrija I gāšanas no troņa jaunais ķeizars Vasīlijs Šuiskis izrīkoja Godunovus svinīgi pārglabāt Troicas-Sergijevas Laurā. Zārku ar Fjodora II pīšļiem nesa 20 bajāri, kas savulaik neko nebija darījuši, lai glābtu jauno ķeizaru.

Saites.
Krievijas ķeizari (?-1917.g).