Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Filips II (359.-336.g.pmē.), Maķedonijas ķēniņš

Maķedonijas ķēniņš no 359. līdz 336.g.pmē., izcils karavadonis un diplomāts.

Radniecība. Tēvs - Aminta III.
Sieva - Olimpija.
Dēls – Maķedonijas Aleksandrs (nākamais ķēniņš).

Dzīvesgājums. Dzimis ap 382.g.pmē.

Nākšana pie varas. Kāpa tronī 359.g.pmē.
359.g.pmē. ar Augšmaķedonijas-Linkestīdas pievienošanu pabeidza Maķedonijas apvienošanu vienotā valstī.

Iekšpolitika. Filips II nostiprināja centralizētu varu Maķedonijā.
Veica virkni reformu, kas bija vērstas uz dzimtu aristokrātijas lomas vājināšanu, valsts varas centralizāciju, Maķedonijas politiskās, ekonomiskās un militārās lomas palielināšanu.

Ārpolitika. Pirmā Filipa II veiktā reforma bija militārā. Filips II radīja stipru regulāro armiju, reorganizēja kavalēriju, kuru komplektēja no aristokrātiem, bet kājniekus - pārsvarā no zemniekiem un ganiem. Izveidoja slaveno maķedoniešu kaujas ierindu - falangu. Ieviesa ārkārtīgi striktu militāro disciplīnu. Tāpat tika izveidota stipra flote. Ar tādu armiju Filips II devās veiksmigā karagājienā uz Trāķiju. To sagrābjot, viņš ieguva tik daudz zeltu un sudrabu, ka varēja kalt savas monētas - filipikus.
Naudas reformas izvešana Filipam II līdzēja sākt Maķedonijas robežu paplašināšanu. Laikā no 359. līdz 336.g.pmē. Filips II iekaroja plašas teritorijas - sākumā tie bija kaimiņu apgabali Peonija, Tesālija (352.g.pmē.), Termopilas (352.g.pmē.), daļa Ilīrijas, vēlāk Halkidikija u.c. teritorijas pa Egejas jūras piekrasti.
Pilnā atkarībā no Maķedonijas nokļuva Epīra, Trāķija u.c. teritorijas.
Tad viņš devās iekarot Grieķiju. Citu pēc citas Filips II sāka pakļaut grieķu pilsētas, kuras liela daļa padevās pašas. Bieži Filips II uzpirka kādus pilsētniekus un vārti tika atvērti: „Ar zeltu apkrauts ēzelis ieņems jebkuru pilsētu,” – tā viņš zobojās.
Atēnu pilsēta nevēlējās padoties labprātīgi. Daļa Vidusgrieķijas pilsētvalstu apvienojās, lai karotu ar maķedoniešiem. Izšķirošā kauja ar maķedoniešiem notika pie Haironejas 338.g.pmē. Kauja bija nikna un ilga. Iesākumā atēniešiem maķedoniešus izdevās atspiest. Tomēr pretinieks bija labāk organizēts un apbruņots. Atēnieši zaudēja un līdz ar to arī gandrīz visa Grieķija jau tika pakļauta maķedoniešiem. Tādejādi Filips II nodibināja hegemoniju pār Grieķiju.

Ekonomika. Pēc Pangejas raktuvju iekarošanas 358.-357.g.pmē. Filips II izveda naudas reformu - ieviesa vienotu monetāro sistēmu un sāka kalt zelta monētas (filipikus). Šīs reformas izvešana Filipam II līdzēja sākt Maķedonijas robežu paplašināšanu. 

Filipa II nāve. Pēc Grieķijas pakļaušanas Filips II sāka lūkoties Persijas virzienā un sāka organizēt karagājienu uz Austrumiem. Viņa karaspēkā iestājās karavīri no visas Grieķijas un tas bija visai spēcīgs. Tomēr gatavošanās laikā viņu nogalināja sazvērinieki. Iespējams, ka sazvērestību bija organizējuši persieši.

Raksturojums. Avoti apraksta viņu kā gudru un līdzsvarotu politiķi, kam piemitušas lielas darbaspējas. Viņš augstu vērtējis helēņu izglītību un kultūru, tomēr tai pat laikā bijis viltīgs un neuzticīgs.

Saites.
Maķedonijas ķēniņi (VI gs. 2.puse-168.g.pmē.).