Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Folklendu salas

Argentīna tās sauc par Malvīnu salām un uzskata par savējām.

Salu arhipelāgs Atlantijas okeāna DR daļā, 650 km uz austreņiem no Argentīnas krastiem, un ir Lielbritānijas aizjūras teritorija. Tā ir finansiāli neatkarīga, bet aizsardzības joma ir Lielbritānijas pārziņā. 

Apraksts. Tās veido 778 salu grupa, diezgan līdzenas. To augstākais punkts ir tikai 750 m augsts. Kopplatība ir 12 170 km2.

Iedzīvotāji. 2562 (2012.gada dati), 75% no tiem dzīvo galvaspilsētā Stenlijā. Vairā kā puse no iedzīvotājiem ir te dzimuši. 

Vēsture. 1763.-1765.gados Folklendu salas pētīja franču jūrasbraucēja L.A. de Bugenvila vadītā ekspedīcija.
Kopš 1833.gadā angļi ar spēku salas pārņēma kontrolē. Tā bija agrāra teritorija, tur bija tikai aitas un pingvīni.
1842.-1843.gadu vasarā britu polārpētnieks Dž.K.Ross ar flagmani "Erebus" (tilpība br.reģ.t., tvaikmašīna) un otru kuģi "Terror" izbrauca no Folklendu salām - 71o30' dienvidu platuma Vedela jūrā.
1982.gada 2.aprīlī Argentīnas militārās diktatūras sūtītās karaspēka vienības iebruka salās. Taču 74 dienu ilgušais karš beidzās ar angļu uzvaru. 14.jūnijā argentīnieši kapitulēja. Karā gāja bojā 655 ( 649? ) argentīnieši, 255 briti un 3 vietējie iedzīvotāji.
Argentīna joprojām nav atteikusies no salām. 1990.gadā tika atjaunotas diplomātiskās attiecības starp valstīm. Salu iedzīvotāji vairāk vēlas būt zem britu kroņa. Tagad salās izvietots 1 200 cilvēku liels britu garnizons.

Dzīvā daba. Salās novērotas vairāk kā 220 putnu sugas, ieskaitot 5 pingvīnu pasugas (klinšu pingvīni ar dzeltenām sekstēm). Salas regulāri apciemo 14 jūras zīdītāju sugas. Salās atrodamas vairāk kā 350 augu sugas, no tām 175 ir vietējas izcelsmes.

Salu ienākumi nāk no zvejniecības licencēm, tūrisma un lauksaimniecības. Vieni no visaugstākajiem ienākumiem Dienvidamerikas reģionā.

Aplūkojmie objekti.
      Stanleja. Salu administratīvais centrs. Zilo vaļu kaulu arka, Kristus baznīcas katedrāle, sarkanās britu būdiņas, kuģu vraki un daudz pingvīnu.
      Bluff Cove līcītis. Te mitinās 3000 Gentoo pingvīni un viesmīļiem līdzīgie Antarktīdas karaliskie pingvīni.
      Rockhopper pingvīnu kolonija. Tiem raksturīgas smieklīgas pankiem līdzīgas frizūras.
      Valdesa pussala. Dzīvnieku paradīze - guanako, Dienvidamerikas strausi, orkas, pingvīni, jūras lauvas, roņi un jūras ziloņi. 
      
Saites.
Atlantijas okeāns.

Lielbritānija.
Argentīna.