Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ganešs

Ganas – „pūļi” un isa jeb iša – „kungs,” „pavēlnieks.” Tādējādi sanāk „pūļa pavēlnieks” (sanskritā). 
Hinduistu dievība zīloņcilvēka izskatā.

Raksturojums. Viena no hinduistu 5 galvenajām dievībām, gudrības dievs. Novērš visus traucēkļus uz Zemes. Ganešs tiek uzskatīts par vidutāju starp augstākajiem dieviem un cilvēkiem. Radība ar cilvēka kermeni un zīloņa galvu. Ganešs varēja skatīties visos virzienos un aktīvi darboties ar rokām, kājām un snuķi. 
Lūk tikai nedaudzas no īpašībām, kuras piedēvē Ganešam: vadonis, telps pārvarētājs, panākumus sasniedzošais, atkarena vēdera īpašnieks, noapaļota snuķa īpašnieks utt. Kā sargs tas sargā visas durvis, pa kurām neiekļūt nepiederošiem.
Indijā Ganešs sastopams uz katra stūra. Ja indietis ceļ māju, tad būvi iesāk būvlaukumā novietodams kartiņu ar Ganeša attēlu. Ja indietis raksta grāmatu, tad tās sākumā veic apmēram tādu ierakstu: „Sveiks, Ganeš! Laipni lūdzam!” Ganešu tāpat piesauc pirms jebkura brauciena, tādēļ tā tēlu novieto pie visām indiešu auto vai dzelzsceļa stacijām.

Radniecība. Tēvs – Šiva.
Māte – Parvata.

Dzīvesgājums. Pirms nolaisties uz Zemes, Šiva un Parvata ilgi sprieda – kā izvairīties no briesmām uz nepazīstamas planētas. Tādēļ viņi radīja Ganešu. 
Ganešs zīloņa galvu ieguvis tad, kadtēvs Šiva netīšām pārplēsis viņam galvu.

Interesanti! Ganeša bareljefu Austrālijā uzgājis 13 gadu vecs skolnieks Klifs Brauns (Cliff Brown) pie Dogunas (Dogun). Apmēram 10 cm augsta, veidota no granīta. 

Saites.
Hinduisms un hinduisti.