Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ģeneratori, elektriskie

Amerikāņu izgudrotājs T.Edisons pilnveidoja un 1879.gadā ražošanā ieviesis kvēlspuldzi, radījis tās lietošanai nepieciešamo aparatūru un aparātus. Viņš arī 1880.gadā uzbūvēja tai laikā pasaulē lielākos oriģinālas konstrukcijas elektromašīnģeneratorus, tai pašā 1880.gadā uzbūvēja eksperimentālu elektrisko dzelzceļu, 1882.gadā uzbūvēja pirmo elektrostaciju centralizētai elektriskās enerģijas ražošanai Ņujorkā.

      Elektrisko svārstību ģenerators.
      Elektroķīmiskie ģeneratori.

Elektromašīnģenerators. Elektriskā mašīna, kas darbojas ģeneratora režīmā un kalpo mehāniskās enerģijas pārveidošanai elektriskajā. Par mehāniskās enerģijas avotiem izmanto tvaika turbīnas, hidroturbīnas, gāzturbīnas, iekšdedzes dzinējus, elektromotorus. ir maiņstrāvas un līdzstrāvas elektromašīnģeneratori. No maiņstrāvas elektromašīnģeneratoriem lieto gandrīz tikai trīsfāžu sinhronos elektromašīnģeneratorus, kas darbojas elektrostatiski un ir galvenie elektriskās enerģijas avoti energosistēmās.
Sinhronā ģeneratora galvenā sastāvdaļa ir stators jeb enkurs, kurā ievietots maiņstrāvas tinums, un rotors jeb induktors ar  ierosmes tinumu, ko caur kontaktgredzeniem baro no līdzstrāvas avota. Visbiežāk šāds avots ir neatkarīgas vai paralēlas ierosmes līdzstrāvas ģenerators, ko sauc par ierosinātāju, un tas novietots uz sinhronā ģeneratora vārpstas. Lieto arī statiskas ierosmes sistēmas ar transformatoriem un vadāmiem taisngriežiem. Pēc rotora konstrukcijas izšķir sinhronos elektromašīnģeneratorus ar izvirzītiem un neizvirzītiem poliem. Rotoru ar izvirzītiem poliem lieto lēngaitas elektromašīnģeneratoros, kuriem rotācijas frekvence nepārsniedz 1500 apgr./min. (hidroģeneratoros un dīzeļģeneratoros). Rotoru ar neizvirzītiem poliem izmanto sinhronajos elektromašīnģeneratoros ar rotācijas frekvenci 3000 apgr./min. (piemēram, turboģeneratoros). Īpašas konstrukcijas sinhronos elektromašīnģeneratorus - induktoģeneratorus lieto augstfrekvences maiņstrāvas iegūšanai.
Līdzstrāvas ģeneratora statorā ir poli ar ierosmes tinumu, bet rotorā jeb enkurā - darba tinums, kas pievienots kolektoram. Līdzstrāvas elektromašīnģeneratora ierosmes tinumu barošanas veids ir tāds pats kā līdzstrāvas elektromotoriem. Līdzstrāvas elektromašīnģeneratorus lieto, piemēram, līdzstrāvas elektromotoru barošanai, galvaniskajās iekārtās, elektrisko akumulatoru uzlādēšanai, automobiļu un traktoru elektroapgādes sistēmās.  Sinhronos elektromašīnģeneratorus izgatavo ar jaudu no dažiem kW līdz vairāk kā 1 GW, līdzstrāvas elektromašīnģeneratori - no dažiem simtiem W līdz vairākiem MW.