Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Hidžra

Hidžra – „pārceļošana.”

Hidžras kalendārs. Mēness kalendārs. Gadu skaitīšana sākas no 622.gada, kad pravietis Muhameds bēga vai pārcēlās no Mekas uz Medīnu. Mēness kalendārs ir daudz īsāks par Saules kalendāru, tādēļ tā gadi apsteidz Saules kalendāra gadus.

637.gadā pēc kalifa Omāra pavēles tiek ieviests islāma kalendārs (hidžra), kurā gadu skaitīšana sākas ar 622.gadu – pravieša Muhameda bēgšanas no Mekas uz Medīnu.

Musulmaņu svētku īpatnība ir tā, ka to svin pēc Mēness kalendāra. Šo kalendāru sāka ievērot no 622.gada 16., precīzāk - 15.jūlija. Sakarā ar musulmaņu tradīciju šajā dienā pravietis Muhameds un viņa piekritēji pārcēlušies no Mekas uz Medīnu. No arābu valodas vārda "hidžra" ("pārcelšanās," "aizceļošana") musulmaņu kalendāru sauc par hidžras kalendāru. Šā kalendāra gads ir par 11 dienām īsāks nekā Saules kalendāra gads. Tāpēc attiecībā pret Saules kalendāru musulmaņu svētki katru nākamo gadu sākas par 11 dienām ātrāk nekā iepriekšējā gadā. Tādejādi 32 Saules jeb 33 musulmaņu Mēness gados svētki un gavēņi islāmā apiet pilnu Saules kalendāra gada apli.

Saites.
Islāms un  musulmaņi.
Kalendāri.