Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Hampa

Atrašanās vieta. Tajā var nokļūt ar vilcienu no Karnātakas pavalsts galvaspilsētas Bengalūras vai tūristu iecienītās Goa piekrastes. Tuvākā lidosta ir Belerijā – 75 km.

Tūristam. UNESCO sarakstā. Iebraucējiem jāreģistrējas policijas iecirknī. Var atbraukt pa dzelzsceļu. Ciems atrodas 12 km no dzelzsceļa stacijas. Šeit neesot vietējo „gidu.”

Vēsture. Pirms 600 gadiem kļuva par dienvidu impērijas Vidžainagāras galvaspilsētu.
Tagad iekļauta UNESCO mantojuma sarakstā.

Apraksts. Pilsēta XV gs. bija viena no visbagātākajām un lepnākajām indiešu valstiņu galvaspilsētām. Vēsturisko daļu ieskauj augsta sēta. Uz drupām sabūvētas viesnīcas.

Objekti.
Divi Ganeša monolīti. Tie atrodas katrs savā vietā atstatus. 5 m augstais monolīts ir augstākais pilsētā.

Hemakutas kalns. No tā labs skats.
Matangas kalns. Stāvāks.

Krišnas svētnīca. Agrāk tajā atradās Krišnas zīdaiņa statuja, taču tagad tā aizvesta uz muzeju. Celtne daļēji izpostīta musulmaņu iebrukuma laikā. Tajā ir apbrīnojami krāšņi bareljefi ar lauvām līdzīgajiem mītiskajiem radījumiem Jalisām. Gravīras virs ieejas stāsta par karu, mīlu, mākslu un kultūru.

Ugra Narasimha svētnīca. Veltīts dievam Narasimham. Tā statuja (gandrīz 7 m) ir augstākā pilsētā.

Šivas svētnīca. Galvenā tā daļa parasti ir ūdens aplūdusi, taču apmeklētāji uz to var doties pa nosusinātu kanālu. Mitras un tumšas telpas.

Karaļa galms. Lielākā daļa kompleksa ēku ir nopostītas. Izteiksmīgākā struktūra ir platforma, kuru ķēniņš Krišnadevaraja uzcēla par godu Indijas austreņu krasta pilsētas Orisas iekarošanai.

Vitala svētnīca. Tas ir neskarts, bet pielūgsmes objekti aizvesti uz muzejiem. Ceļš, kas uz šejieni ved, savulaik bija zelta tirgus.

Virupakšas svētnīca. Šivas veidola Virūpākša tempļu komplekss. Celts XV gs. Smalki akmens griezumi – dievišķie varoņi un sāgas, 50 m augstajā pīlārā. Te apkārt staigā tempļa ziloņmāte – Lakšmī vārdā. Tā ik rītus 7.30 mazgājas vietējā upē. Templī viņa piedalās rituālos, uzrauga kārtību. Svētnīca neskarta, to joprojām izmanto lūgšanām.

Lotosa pils. Tā ir daļa no ķēniņa harēma. Celts gan indiešu, gan islāma stilā.
Zīloņu stallis.
Rangas svētnīca. Pašlaik tiek atjaunota.

Hazara Rama svētnīca. Vienīgais karaliskā kompleksa centrā. Pīlārus un panno rotā attēli no „Rāmajanas.”

Tungabhadras dambis ar dārziem.

Vidžajanagara svētnīca.

Saites:
Indija.