Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Indira Gandija (1917.-1984.g.)

Angliski - Indira Priyadarshini Gandhi.
Hindu - इंदिरा प्रियदर्शिनी गांधी.
Indijas sabiedriskā un politiskā darbiniece, liela sava laika autoritāte pasaulē.

Radniecība. Tēvs - Džvaharals Neru, Indijas premjers.
Bērni - viens no tiem kļuva par lidmašīnas pilotu, pēc tam par premjeru. Otrs - gāja bojā aviokatastrofā

Dzīvesgājums. Dzimusi 1917.gadā.
Kad 1959.gadā Indijā viesojās nacistu laika aviācijas zvaigzne Hanna Raiča, viņa vairākas dienas viesojās Neru mājā un satikās arī ar Indiru Gandiju. Gandija turpināja sarakstīties ar Hannu.

Gandijas nāve. Tika nogalināta atentātā 1984.gada 31.oktobrī viņas rezidencēbrīdī, kad tādevās uz interviju ar britu rakstnieku Pīteru Ustinovu. Īsi pirms tikšanās viņa bija no'nēmusi bruņuvesti. Tomēr tādiezin vai būtu palīdzējusi, jo uz premjeri šāva tiešā tēmējumā.
Slepkavas bija divi sikhu apsargi - Beants Singhs un Satvants Singhs. Pirmais bija tas, kas šāva trīs reizes uz premjeri no pistoles, kad tā gāja garām. Otrais šāva no Stērlinga pistoles-ložmetēja. Pēcāk tika saskaitīts, ka Satvants paguva izšaut trijus desmitus ložu, bruņuveste šeit nevarēja palīdzēt.
Slepkavām neviens netraucēja. Beiguši šaut, tie abi nolika ieročus. Liecinieki atcersas, ka Beants Sings paziņojis - viņš esot izdarījis to, ko viņam vajadzējis izdarīt. Pieskrējušajiem apsargiem paziņojis, ka tie tagad var ar viņu darīt ko vēlas.
Tās iemesls bija Indijas drošības spēku veiktā operācija pret sikhu nemierniekiem Armitsāras Zelta svētnīcā - tur bija organizēta ieroču ražošana. Premjeres apsardzē bija daudz sikhu, taču Gandija atteicās tos nomainīt. Viņa cerēja, ka tādā veidā izrādītā uzticība palīdzēs novērst krīzi, taču aprēķins izrādījās aplams.
Slepkavība satricināja visu pasauli. Indijai pāri pēc tās vēlās grautiņu vilnis, kas bija vērsts pret sikhiem - gāja bojā ap 3000 cilvēku, cieta desmitiem tūkstošu.

Saites.
Indija.