Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Imperiālisms

Imperium - "vara" (latīņu val.).
Politiskā doktrīna, kuras pamatā ir šovinisms.

"Kapitāla" papildinājumu 2.daļā F.Engelss atklāja jaunas kapitālisma attīstības ekonomiskās pazīmes - biržu, banku pieaugošā loma, monopolu rašanās konkurences rezultātā. Šīs idejas izmantoja Ļeņins teorijā par imperiālismu kā kapitālisma augstāko un pēdējo stadiju, sociālistiskās revolūcijas priekšvakaru.

Literatūra. 
V.Ļeņins, "Imperiālisms kā kapitālisma augstākā stadija." Šim darbam sagatavotie materiāli "Burtnīcas par imperiālismu" un vēl daži citi materiāli papildina Ļeņina izstrādāto imperiālisma teoriju. Uzrakstīti 1915.-1916.gados, pirmo reizi publicēti 1933.-1938.gados V.Ļeņina rakstu un materiālu krājumos, 1939.gadā izdoti atsevišķā grāmatā.
Šajos pierakstos, uzmetumos, piezīmēs, shēmās, tabulās un aprēķinos atspoguļots pasaules stāvoklis pirms I Pasaules kara un kara sākumā. Tie aptver plašu materiālu imperiālistisko valstu ekonomiskās politikas, zinātnes, tehnikas, vēstures, ģeogrāfijas, strādnieku kustības, koloniālajā u.c. jautājumos. "Burtnīcās par imperiālismu" ir izraksti no 148 grāmatām (106 vācu, 23 franču, 17 angļu, 2 krievu valodā) un no 232 rakstiem (206 vācu, 13 franču, 13 angļu valodā), kas bija publicēti 49 periodiskajos izdevumos (34 vācu, 7 franču, 8 angļu izdevumi). Piezīmes sastāv no 13 ar grieķu alfabēta burtiem apzīmētām burtnīcām, 6 nenumurētām burtnīcām un atsevišķiem V.Leņina pierakstiem 1912.-1916.gados.
Marksisti darbam piedēvē lielu nozīmi, tas atspoguļojot V.Ļeņina darba metodes, viņa teorijas metodoloģiju. Ar bagātu faktu materiālu atklātas vispārējās imperiālisma likumsakarības un īpatnības atsevišķās valstīs - Lielbritānijā, Vācijā, ASV, Francijā, Japānā, kā arī monopolistiskā kapitālisma rašanās, finanšu kapitāla kundzība, kapitālistisko valstu ekonomiskās un politiskās attīstības nevienmērība. Daudz uzmanības veltīts revolucionārās cīņas stratēģijai un taktikai, kā arī nacionālajam un koloniālajam jautājumam.
Latviski darbs publicēts fragmentāri 1947.gadā un 1963.gadā.

Raksti.
Krievu imperiālisms un latviešu tauta XX gs. 50.-60.gadi.