Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Itāļu-etiopu, etiopu-itāļu kari

Divi Itālijas uzsāktie koloniālās laupīšanas kari pret Etiopiju XIX un XX gs.

Pirmais itāļu-etiopu karš (1895.-1896.g.). 1895.gadā itāļu karaspēks ieņēma Etiopijas provinci Tigri. 1896.gada kaujā pie Aduvas itāļu armija 20 000 vīru sastāvā tika sakauta un padzīta no Etiopijas.

Otrais itāļu-etiopu karš (1935.-1936.g.). Pirms kara izcēlās Valvalas incidents 1934.gada 5.decembrī.
Itāļu izlūkošana bija labi informēta par etiopu armijas stāvokli, daudzumu un pārvietošanos. Laikā pirms 1935.gada itāļi audzēja spēkus Etiopijai apkārtējās itāļu teritorijās.
1935.gadā itāļu karaspēks iebruka Etiopijā, to atvairīja etiopu militārās vienības.Karam sākoties itāļu spēki divās frontēs no Eritrejas un Itāļu Somālijas devās viens otram pretī.
Ziemeļu frontē. Imperators ziemeļu spēkiem pavēlēja atkāpties. 1935.gada 6.oktobrī itāļi okupēja Advu (Adowa), bet divas dienas vēlāk - Dejazmaču (Dejazmatch), kuras Haile Selasijs Gugsa pārgāja itāļu pusē. 8.novembrī itāļi iegāja Makelē.
Etiopu armijas komandēja: rass Imru, rass Mulugetta (kara ministrs), Leul Ras Kassa Hailu un Leul Ras Seyoum Mangasha.
Rass Imrs devās uz ziemeļiem caur Enda Selassie uz Adi Quala. Viņa karaspēkam tika stipri uzbrukts ar gāzēm un to piespieda atkāpties. Galu galā viņš tika sakauts pēc Tembienas kaujas pie Aksūmas - Šīras kaujā (Battle of Shire). Viņa Gojamas karavīri izklīda pa mājām.
Rass Mulugets ar karaspēku atradās pie ceļa uz Adisabebu. Šai frontes iecirknī laikam pretī stājās itāļu maršals Badoglio, kas 1936.gada sākumā bija gatavs uzbrukumam. Rasa Mulugeta karaspēks tika sakauts kaujā pie Endartas (Endarta, aiz Amba Alagi), izmantojot indīgās gāzes, smago artilēriju un lidmašīnu bombardēšanu - tas bija kas pilnīgi jauns etiopu karavīriem. Pats Mulugets tika nogalināts, bet tā karaspēks izklīda.
Leuls rass Kassa Hails un Leuls rass Sejoms Mangaša - abi divi tika pilnīgi sakauti otrajā kaujā pie Tembienas (Tembien) tādā pat veidā, artilērija, aviācija un gāzes. Pēc tam itāļi ar savu pārspēku etiopu atlikušos spēkus aplenca un piespieda atkāpties. Kassa ar atlikušajiem spēkiem atkāpās uz Sokotu (Socota). Daudzi no gondariešu kareivjiem devās mājās.
Pats imperators Haile Selasijs I nāca no Desijas (Dessie) ziemeļos un pārņēma ziemeļu armiju atliekas savā komandēšanā. 31.martā sākās kauja pie Maičevas (Maichew). Itāļu frontes līnija tika pārrauta, taču 11 dienu ilgā etiopu armijas kavēšanās neļāva izmantot šos militāros panākumus un itāļi spēja organizēt jaunu aizsardzību. Tādejādi etiopu armija tika atspiesta atpakaļ. Aviācijas bumbošanas un pēdējais jaunums - Gonderas krišana, demoralizēja armiju.
Imperators atgriezās Fičes (Fiche) kalnos, vēlāk 30.aprīlī viņš ieradās Adisabebā. Valdības ietvaros tika diskutēts ko imperatoram iesākt - doties uz Gori (Gore) vai pamest valsti. Ministru padome nobalsoja ar 21 balsi pret 3, ka monarham valsts jāpamet.
2.maijā Haile Selasijs I ar vilcienu devās uz Džibutu. 1936.gada 8.maijā itāļi iegāja Adisabebā, un pasludināja okupēto Etiopiju, Eritreju un Itāļu Somāliju par Itālijas Austrumāfrikas koloniju.
28.jūnijā etiopu monarhs uzrunāja Tautu savienību ar kvēlu runu, lai izslēgtu Itāliju no organizācijas par agresiju pret Etiopiju: "Es aizsargāju cik spēju savu tautu, kas cieta no agresijas... Dievs un Vēsture atcerēsies jūsu spriedumu!"
Dienvidu fronte. Šeit itāļu spēkus komandēja maršals Graziani, kam pretī stāvēja Korahajs (Korahai no Grazmatch Afeworq). Korahajs tika nogalināts uzbrukumā, taču viņa spēki organizēti atkāpās. Tad itāļiem pretī stājās rass Desta (Ras Desta) no Sidāmas, kura spēki tika sakauti un patriekti Sidāmas paugurainēs 1936.gada sākumā. Grazinani ieņēma Negeli (Negelle) un tālākā uzmanība tika vērsta Harāres virzienā. Maija beigās viņš pārgrieza dzelzceļa līniju uz Džibutu - tikai dažas dienas pēc tam, kad pa to bija aizbēdzis etiopu imperators, sakāva Dejazmača Nasiba (Dejazmatch Nasibu) spēkus, kas padevās, uzzinājuši, ka imperators pametis valsti. Harāre tika ieņemta 8.maijā.
Un tā 1936.gadā valsti okupēja Musolīni itāļi, kas noturējās līdz 1941.gadam, kad padevās Sabiedrotajiem.
Par agresiju pret Etiopiju Itālija tika izslēgta no Tautu savienības.

Saites.
Etiopija.
Itālija.