Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Inguši

Izcelšanās. Radniecīga tauta čečeniem, arī valodas līdzīgas.

Izsūtīšana. Viņus maveidā izsūtīja 1944.gadā. Pēc ingušu izsūtīšanas Piepilsētas rajonu (Пригородный район) pievienoja Ziemeļosetijai. Atgriezās dzimtenē tikai pēc Staļina nāves. 1957.gadā krievi Buro (Vadikaukāza) pilsētu un tai piegulošās teritorijas nodeva osetīņiem.

Ingušu-osetīnu konflikts. 1992.gadā krievu armijnieki un osetīni iznīcināja Karcas ciemu. Ingušus ar aviāciju, bruņutehniku un īpašās nozīmes kareivju vienībām padzina no viņu Vladikaukāzas (Buro) puses un Piepilsētas rajona. Tika nogalināti un bez vests pazuda simtiem cilvēku.

Auševa laiks (1991.-2002.g.). Padomju laikā inguši atradās vienā autonomajā apgabalā ar čečeniem. Kad Džohara Dudajeva vadītā Čečenija nolēma dzīvot ārpus Krevijas, Ingušija tomēr atdalījās un palika Krievijas sastāvā, jo lielākā daļa ingušu nevēlējās neatkarību.
Iesaistījās bruņotā konfliktā ar osetīniem, jo daļa ingušu teritorijas bija nonākušas Ziemeļosetijas sastāvā. Konfliktu apspieda Krievijas karaspēks.
Ruslans Auševs bija spiests pamest Ingušijas prezidenta amatu Maskavas spiediena dēļ. Viņa vietā stājās Murats Zjazikovs.

Zjazikova laiks (2002.-?).
Saasinājās ingušu – osetīnu konflikts, jo osetīni uzskatīja, ka Beslanas skolas sagrābšanu organizējuši inguši. 2006.gadā te uzsprāga slavenais čečenu karotājs Šamils Basājevs. Patlaban bruņoti modžahedi cīnās pret Zjazikova režīmu un krievu okupantiem.

Tagadējais partizāņu karš.
Ingušijā apmetās daudzi čečenu islāmistu grupējumi, kurus no Čečenijas bija izspiedis Kadirovs.
2004.gadā partizāņu uzbrukumos gājuši bojā 90 cilvēki.
2009.gadā partizāņu uzbrukumos gājuši bojā 49 cilvēki. Šai gadā partizāni arī veica atentātu pret krievu ielikteni-prezidentu Junusbeku Jevkurovu. Viņa autokollonai uzbruka spridzinātājs-pašnāvnieks un nogalināja 2 miesassargus. Jevkurovs tika smagi ievainots.
Monterrejas starptautisko pētījumi institūts izskaitījis, ka 2010.gadā Ziemeļkaukāzā nogalināti 54 partizāni. Valdība apgalvo, ka kalnos slēpjoties tikai 25 islāmistu karotāji.
Bezdarbs – 57%.

Saites.
Ingušija.