Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ijass I Lielais (1682.-1706.g.)

Eyasu I jeb Adiam Seged.

Radniecība. Brālis - Teofīls.
Dēli - Tekla Haimanots I (nākamais ķēniņš) un Dāvids III

Biogrāfija. Etiopijas neguss no 1682.-1706.g. Varenākais no Gonderas dinastijas valdniekiem.

Iekšpolitika. Ijass I reformēja nodokļus un muitu, attīstīja tirdzniecību un tādējādi uzturēja draudzīgas attiecības ar Ēģipti.

Ārpolitika. Viņš tēlots kā visai maigs valdnieks, kas karojis tikai nepieciešamības spiests, svinējis uzvaras, taču asinsizliešana tam nav patikusi. Pēc 1691.gada vairs nenotika svinīgās medības.
Viņa laikā turpinājās karš ar gallām.
Laikā no 1699.-1700.gadam pie viņa galmā bija franču ārsts Poncets, kas tam ārstēja ādas slimību. Šis ārsts mums atstājis dažus pierakstus par abesīņu ķēniņu: "Imperators ir bagātīgi apveltīts, stiprs un gudrs ģēnijs, laipns un jauks raksturs, cienījams varonis. Viņa mīļākā aizraušanās ir karš, bet uz asinsizliešanu viņš ir negribīgs. viņu iepriecina izsmalcinātas mākslas un zinātnes."
Tālāk Poncets novērtē Marijas Debesbraukšanas svētku svinēšanu: "Es redzēju apmēram 12 000 vīru tuvojamies kaujas ierindā pa pils lielo pagalmu... Divas dzimtas princeses krāšņos tērpos gaidīja ķēniņu pils vārtos, turot rokās brīnišķīgu pārsegu, zem kura gāja valdnieks, tam pa priekšu nāca trompetes, katlubungas, stabules, arfas un citi instrumenti." Aiz tiem nāca musketieri un loka šāvēji uz zirgiem. Tas radīja iespaidu, ka ķēniņu apstāj kas gaišs un brīnišķīgs.
Ap 1700.gadu Gonderas vizītes laikā atzina Nagassi par neatkarīgas Šoas valsts galvu.
1703.gadā palīdzēja Enarjai (Enarya) Sidāmas reģionā cīņā pret gallām.

Reliģija. 1690.gadā viņš bijis svētākajā no svētākajām vietām Aksūmas baznīcā un pats redzējis Derības šķirstu un to atvēris. Tas tādēļ, ka viņš bija ne tikai monarhs, bet arī priesteris un drīkstēja Šķirstu atvērt un tajā ieskatīties.
Iespējams, ka Ponceta vizīte izraisīja bažas par katolisma atgriešanos. Bažas vēl vairāk pastiprināja divi jezuītu laipna uzņemšana 1701.gadā un franciskāņu uzturēšanās veselus 3 mēnešus 1702. un 1703.gadā, kā sūtņi pie Romas pāvesta tika nosūtīti 7 jauni etiopi.
Tas viss satrauca garīdzniecību.

1704.gadā notika zemestrīce. Viens no Ijasa I pils torņiem nogāzās un nekad vairs netika atjaunots.
1706.gadā Ijass I nošķīrās kādā Tana ezera salā, lai lūgtos kopā ar favorīti konkubīni. Viņa prombūtnē par ķēniņu tika pasludināts viņa dēls Tekla Haimanots, bet Ijass I tika nogalināts. Iespējams tas notika dēļ izrādītās intereses par katolismu, taču drīzāk izskatās, ka dēls tika sacēlies pret tēvu, jo neviena no tā laika hronikām neapsūdz Ijasu I simpatizēšanai katolismam.

Objekti.
Pils Gonderā. Ijass I uzcēlis pili Gonderas "ķēniņu pilsētā."
Vēl viņš uzcēla telpas, kurās valdniekam svinēt svētkus - domājams, tās bija no koka.
Fasilidasa pirts. Iespējams, to arī cēlis Ijass I.

Avoti.
Ziņas par viņu var smelties no "Ijasa I hronikas."

Saites:
Etiopu ķēniņu saraksts.
Abesīnija.