Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ihtiozauri

Tādas atrada arī Krievijas impērijas teritorijā - mezozoja rāpuļa atliekas uzgāja Simbirskas ģeologs Pjotrs Jazikovs, tai laikā pazīstamā dzejniema Nikolaja Jazikova brālis. 1832.gadā viņš publicēja eseju "Kalnu žurnālā" (Gornij žurnal), kurā pavēstīja par nezināma dzīvnieka kauliem, kurus pats bija atradis Volgas labajā krastā tās vidusteces rajonā. Šodienas speciālisti domā, ka tas varētu būt bijis ihtiozaura skelets, tomēr precīza atradumu vieta mūsdienās nav zināma.

Tikai XIX gs. 90.gados kraujā pie Novajaračeikas ciema Sizraņas pagastā vietējais iedzīvotājs uzgāja neparastus apaļus akmeņus, kas līdzinājās kaut kāda dzīvnieka kauliem. Vairākus gadus ar tiem spēlējās zemnieku bērni līdz kamēr tos nejauši nepamanīja vietējais zemstes skolas skolotājs Konstantīns Frolovs. Viņš nolēma tos parādīt kādam draugam - studentam. Pēc gada students atgriezās ciemā kopā ar aspirantu Pjotru Kazanski, kas bija nospriedis, ka uzietie apaļie akmeņi nav nekas cits kā aizvēsturiskā ihtiozaura mugurkaula skriemeļi. Viņa pieņēmums apstirinājās, kad kopā ar zemniekiem viņš vēlreiz pārmeklēja krauju - atkal tikaatrasti pārakmeņoti kauli. Par šo vietu galu galā uzrakstīja 1903.gadā izdotajā rakstā "Par ihtiozaura kauliem, kas uzieti Simbirskas guberņas Sizraņas pagastā," kas,savukārt, tika iekļauts "Kazaņas universitātes Dabasznātņu biedrības darbos." Pēc atrašanas vietas atrastais ihtiozaurs tika nosaukts par "Volgas ihtiozauru" (Ichthyosaurus volgensis). Patlaban to uzskata par pirmo Juras perioda reptīli, kas uziets Krievijas teritorijā.

Samāras Vēstures un novadpētniecības muzejā ir pliozaura makets (9 m garumā) un ihtiozaura makets (mazliet mazāks). Visus minētos eksponātus muzejā nodevis Vladimirs Jefimovs, Undoras apmetnes paleontoloģijas muzeja direktors. Viņš daudzus gadus pētījis fosīlijas Volgas vidusteces nogulumiežos no Undoras līdz pat Sizraņai. savu meklējumu laikā uzgājis daudz seno reptīļu atlieku fragmentu, no tiem ap 70% piedereja ihtiozauru rindai. Pamatojoties uz Jefimova uzietajiem fragmentiem (galvenokārt mugurkaula skriemeļiem) XX gs. 90.gadu beigās tika izveidots ihtiozaura makets, tagad izstādīts Samāras muzejā.
1986.gadā Jefimovs uzgāja pliozaura atlieku fragmentus uz Samāras un Uļjanovas apgabalu robežas. Vislabāk bija saglabājies apakšžoklis ar zobiem, daļa pakauša kaula, daži augšžokļa elementi, arī labais pleca kauls un abi gurni. Vel tika uzieti vairāk kā 20 mugurkaula fragmenti. Kad atradumi tika nodoti Samāras muzejam, tā darbinieki izveidoja arī pliozaura modeli.

Oftalmozauru dzimta. Šā veida ihtiozauriem galvaskausā ir acs sklēra, as ir visai liels retums.

Saites.
Dinozauri.