Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Irāna kosmosā

2005.gada 27.oktobrī - Sinah I. Irānas kosmosa programmas sākums!
2008.gada 4.februārī - raķete Kavashgar-1 ("Pētnieks-1").
Irāna 2008.gada 17.augustā pavēstīja, ka nogādājusi orbītā ap Zemi pirmo MZP, kas ražots Irānā. Omid nosaukuma pavadonis nogādāts orbītā ar raķeti Safir.
2008.gada 26.novembrī - raķete Kavashgar-2 ("Pētnieks-2").
2009.gada 2.februārī Irāna orbītā nosūtīja savu pirmo telekomunikaciju pavadoni Omid ar raķeti Safir-2.
2010.gada 3.februārī (janvārī?) kosmosā pacēlās irāņu nesējraķete Kavoshgar-3 ("Pētnieks-3"), kas nogādāja orbītā kapsulu ar diviem bruņurupučiem, sīku grauzēju - peli un vairākiem tārpiem. Irānas kosmosa programmu vēsturē tas bija pirmais gadījums, kas kosmosā tika nogādāti dzīvi organismi.
Tāpat 2010.gadā Irānas Kosmosa aģentūra atklātībā demonstrēja jaunu nesējraķeti Simorg, kas spēj uznest orbītā svaru līdz pat 100 kg, un trīs sakaru pavadoņus.
2011.gada martā IRNA ziņoja, ka Irāna 15.martā pirmo reizi pacēla orbītā kapsulu, kas bija ekipēta tā, lai nodrošinātu visas dzīvības norises lielam organismam kosmiskaja telpā. Moduli orbītā nogādāja nesējraķete Kavoshgar-4 ("Pētnieks-4"), kas sasniedza 120 km augstumu attiecībā pret ūdens līmeni uz Zemes. Lai gan IRNA palaišanas detaļas nestāsta, ir zināms, ka "dzīvības kapsula" šoreiz palaista tukša. Šīs misijas uzdevums ir pārbaudīt lidaparāta sistēmas, bet nākamreiz gaisā pašauts varētu tikt īsts un pavisam dzīvs mērkaķis.
1011.gada 15.jūnijā palaida Safir/Rasad-1 komunikaciju pavadoni.
2011.gada jūlija kosmosā paredzēts nogādāt pērtiķi. No pieciem tādiem primātiem tiks izvēlēts labākais, iesēdināts kapsulā, un orbītā to nogādās jaunākās paaudzes ballistiskā nesējraķete Kavoshgar-5 ("Pētnieks-5").
Irānas prezidents Mahmūds Ahmadinedžāds paziņojis, ka pirmais irāņu astronauts tiks nogadāts orbītā 2017.gadā.

Aizdomīgie Rietumi uz Irānas kosmiskajām aktivitātēm skatās ar bažām, jo baidās, ka viltīgie persieši tādējādi varētu attīstīt kādu kosmisku kodolprogrammu.
Miniet trīs reizes - kam tiks pirmā ballistiskā raķete ar kodolgalviņu?
Surinamai!
Nepareizi! Jums minēšanai atlikušas vēl divas reizes!