Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Interlakenas mistēriju parks

Atrašanās vieta. Interlakenē, Šveicē.

Apraksts. "Mistēriju parks" (Mystery Park) pieder pie tematiskajiem parkiem, kas reprezentē neizskaidrojamus, taču reālus fenomenus, atrastus dažādās vēsturiskās un arheoloģiskās vietās visā pasaulē.
Septiņas dažādas tematiskas celtnes, novietotas zvaigznes veidā apkārt galvenajai celtnei, reprezentē mistērijas, dažādu pagātnes kultūru liecības, piemēram, Gīzas piramīdas Ēģiptē vai maiju indiāņu seno pilsētu Čičenicu.

Challenge – šis paviljons veltīts objektīva kosmosa koncepcijai, Marsa apmeklējumiem.
Vimāna (Vimana) – šajā paviljonā mēģināts saprast objektīvo realitāti lidojošo satiksmes līdzekļu aprakstos lielajos indiešu eposos „Mahabhārata” un „Rāmajana.”
Naska (Nazca) – šis paviljons veltīts Naskas līniju noslēpumam Peru.
Orients (Orient) – šis paviljons ir veltīts Gīzas piramīdu mistērijām u.c..
Lielakmeņi (Mega Stones) – šis paviljons veltīts mēģinājumiem atrisināt megalītisko akmeņu mistērijas.
Kontakts (Contact) – šajā paviljonā pētīti kargo kulta priekšstati.
Maiji (Maya) – šis paviljons ir veltīts maiju kalendāram u.c.

Panorāmas lode (Panorama Kugel) - centrālais paviljons ir pārklāts ar 41 m augstu sfēru. No tā ir iespējams redzēt visu parka teritoriju. Šajā celtnē bija izstādīti Dēnikena darbu eksponāti.

Mistēriju parka atvēršana. Ideja par tematiska parka veidošanu, kas būtu veltīts neizskaidrotiem (ārpus)Zemes noslēpumiem Dēnikenam bija radusies jau 1997.gadā. Viņš šo savu ambiciozo plānu darīja zināmu visā pasaulē. Jau tad viņš bija izraudzījies vietu savam tematiskajam parkam, proti, bijušo militāro lidlauku pie Matenas (Matten), netālu no Interlakenes. Kā starptautiski pazīstama personība un mistēriju speciālists, kura grāmatas tulkotas daudzas valodās, Dēnikens šķita garantija, ka parks tiks vadīts profesionāli.
Ambiciozajam projektam bija kritisks finansiālais jautājums, pirms tas 2003.gada 23.maijā tika atvērts apmeklētājiem. Tā kā bankas atteicās kreditēt Mistēriju parku, finansējums nāca no privātas investoru grupas un cilvēkiem, kuri pirka akcijas par zemu nominālvērtības cenu, par spīti grūtībām ar krājumu maiņu.
Dēnikens Mistēriju parku bija iecerējis kā vietu, kur cilvēki varētu gūt priekšstatu par šīs pasaules mistērijām, uz kurām balstās viņa teorija. „Mēs neceļam NLO parku,” atkārtoti uzsvēris Dēnikens, dižpārdokļu un dokumentālās literatūras autors, kura grāmatas vairāk nekā 60 miljonos eksemplāros pārdotas visā pasaulē.
Dēnikens cerēja sagaidīt aptuveni 500 000 apmeklētāju gadā, kuri apmeklējot Mistēriju parku izjustu pārsteigumu un meklētu atbildes uz jautājumiem. Diemžēl ne viss notika, kā bija plānots un cerēts.

Viedokļi par Mistēriju parku. Mistēriju parks bija iezīmēts kā „kultūras Černobiļa,” Académie suisse des sciences techniques locekli A.Vaserfalenu (Antoine Wasserfallen) citēja šveiciešu laikraksts Le Temps un citi mediji. Bija arī pozitīvas atsauksmes par Mistēriju parku. Vismaz sākumā Dēnikens, iekārtojot tematisko parku Interlākenē, varēja rēķināties ar daudzu slavenu profesoru morālo atbalstu. Pat šveiciešu federālā dzelzceļa kompānija reklamēja parku un tirgoja pat kopējas biļetes.
2004.gada ziemā ziņu kanāls SRG SSR idée suisse veltīja stipru kritiku parkam. Kritika palielinājās 2005.gadā un bija sevišķi smaga 2006.gada pavasarī, kad parkam bija jālūdz bankrota procedūras atlikšana un aizsardzība no tā kreditoriem.

Mistēriju parka slēgšana. Nepiepildījās cerības, ka parka apmeklētāju skaits sasniegs 500 000 cilvēku gadā. Mistēriju parks nonāca lielās finansiālās grūtības. "Mistēriju parkam vajag ārpuszemes glābēju” (Mystery Park needs extraterrestrial saviour) un "Profesionālā fantazētāja Ērika fon Dēnikena veltīgās pūles" (Career dreamer Erich von Däniken pulls back) - divi sarkastiski virsraksti no žurnālistu gatavotajām garajām negatīvo reportāžu sērijām.
Gaidīto 500 000 apmeklētāju vietā, Mistēriju parku 2005.gadā apmeklēja tikai 200 000 cilvēku.
Mistēriju parku slēdza 2006.gada 19.novembrī. Parka slēgšana Bernese Oberland Interlakenē nav nekāds noslēpums, bet sliktu lēmumu rezultāts - tā atzīmēja speciālisti. Viņi norādīja, ka galvenie slēgšanas iemesli ir statisks izstāžu raksturs, lēna vietējā tūrisma līdzdalība u.c. Tāpat tika norādīts uz inovāciju trūkumu pēc parka izveidošanas. Ļoti vēlu Mistēriju parks bija sācis piedāvāt pakalpojumu paketi, kura ietvēra ēdienreizes un vienas nakts uzturēšanos. Tas laikam jau bija pārāk novēlots jauninājums, kas nespēja atrisināt parka finansiālas grūtības. Vēl tiek norādīts, ka Mistēriju parks neprata izveidot sadarbību ar citiem profesionāliem tūrisma pakalpojumu sniedzējiem Bernese Oberland.

Mistēriju parka atdzimšana 2009. gadā. 2009.gada 16.maijā Mistēriju parku no jauna atvēra tās jaunais īpašnieks New Inspiration Inc. Jaunais īpašnieks cerēja, ka 2009.gada vasaras sezonā būs vismaz 500 apmeklētāju dienā līdz pat 1.novembrim. Andris nezina, vai Mistēriju parks Interlakenē ir atvērts tūristiem arī 2010.gada vasaras sezonā. Gan jau pēc dažiem mēnešiem wikipedia informācija par Mistēriju parku Interlakenē tiks atjaunināta un tad varēs uzzināt, vai šis projekts tiek turpināts vai arī tur valda kapa klusums. 

Saites.
Ēriks fon Dēnikens (1935.g.).