Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ivans II Skaistais (1353.-1359.g.)

Krieviski - Иоан II Иоаннович Красный vai Иван Иванович Красный.
Novgorodas kņazs no 1328. līdz 1337.gadam, Vladimiras lielkņazs, Maskavijas kņazs no 1353. līdz 1359.gadam.

Radniecība. Tēvs - Ivans I Kaļita.
Brāļi - Sīmanis Lepnais (vecākais) un Serpuhovas Andrejs (Андрей Иванович Серпуховский, jaunākais).
Dēls - Donas Dmitrijs.

Dzīvesgājums. Viņš nebija sevišķi izdevies valsts darbinieks un viņa valdīšanas laikā Maskavas kņaziste nonāca krīzē. Arī nelabvēļu pietika.

Kāpšana tronī. Viņa izredzes uz Maskavas troni nebija visai lielas, jo bija tikai otrais Ivana I Kaļitas dēls. Bet viņa brālim Sīmanim Lepnajam bija divi savi dēli. Tomēr 1353.gadā Sīmanis priekšlaicīgi mira. Kā uzskata mūsdienu vēsturnieki, Maskavu bija skārusi mēra epidēmija, kas tolaik plosījās Lietuvā un Polijā. Lai gan pilnīgi drosu ziņu par to nav. Drīzumā mira arī Sīmaņa dēli - Ivans un Sīmanis (Семен), jaunākais brālis Serpuhovas Andrejs un metropolīts Teognosts (Феогност). Tā Maskavas kņazistes priekšgalā nonāca Ivans II Skaistais, Ivana I Kaļitas otrais dēls.

Valdīšana. Ivans II Skaistais laiku netērēja un pēc iesakņojušās tradīcijas devās uz Ordu pēc Vladimiras lielvaldīšanas jarlika. Hans Džanibeks viņam tādu arī piešķīra un likās, ka valdīšana sākusies visai veiksmīgi.

Cīņa pret leišiem. Tomēr tad aktivizējās leišu kunigaitis Aļģirds, kas devās jaunā un sekmīgā uzbrukumā Maskavai ar mērķi "atbrīvot no krievu jūga brāļus." Aļģirds panāca arī atsevišķa metropolīta iecelšanu Kijevā. Teognota pēctecis Aleksijs (Алексий) pēc Lietuvas valdnieka rīkojuma 1358.gadā tika sagūstīts dodoties uz Maskavu, izbēga tikai pēc 2 gadiem. Ar to vien Aļģirds neaprobežojās - viņš sagrāba Brjanskas kņazisti (Брянское княжество) un uzbruka Možaiskai. Pēc šī leišu uzbrukuma sāka atjaunoties māru, mazkaļu, galindu kopienas.
Cīņa pret Aļģirdu vēlāk nāca mantojumā dēlam Donas Dmitrijam.

Cīņa pret kaimiņu kņaziem. Maskavas kņazam visādi traucēja arī kaimiņi - aktivizējās Rjazaņas kņazs, kas iespēja maskaviešiem atņemt Lopasņas pilsētu.
Ņižegorodas-Suzdaļas kņazs Konstantīns, Vasīlija dēls (Константин Васильевич) no jauna uzsāka cīņu par Vladimiras lielkņaza titulu. Panākumu gan viņam nebija, tomēr viņa dēls, arī Dmitrijs, uz īsu laiku tomēr kļuva par visu krievu ziemeļu kņazistu valdnieku - jau pēc Ivana II Skaistā nāves 1359.gadā.

Cīnījās pret vietējo kopienu apvienotajiem uzbrukumiem ("tatāriem un mongoļiem").

Saites.
Krievijas ķeizari (?-1917.g.).