Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kārlis I (1916.-1918.g.)

Pēdējais Hābsburgu dinastijas monarhs Austroungārijā no 1916.-1918.gada, jo līdz ar Austroungārijas impērijas sagrāvi I Pasaules karā impērija un monarhija tika likvidēta.

Dzīvesgājums. Kāpa tronī 1916.gadā. Mantojumā saņēma "ielāpaino" Austroungārijas impēriju, kas līdz I Pasaules karam atradās krīzes stāvoklī. Maz kas šaubījās par to, ka impērija sabruks. Pats Kārlis I saprata, ka kaut kas lietas labā jādara, bet kas?
1918.gada oktobrī Austroungārijas un tās sabiedrotās Vācijas sakāves fonā Kārlis I pasludināja par 4 valstu - austovāciešu, dienvidslāvu, čehu un ukraiņu, savienības izveidošanas plānu. Jaunajā projektā nebija skaidra Ungārijas loma, bet Kārlis I speciāli kronējās Budapeštā,.lai pasvītrotu Ungārijas un ungāru atbalsta nozīmību.
Jau nākamajā dienā pēc imperatora plāna paziņošanas Ungārijas parlaments paziņoja par ūnijas saraušanu ar Austriju. Tālāk notikumi sagriezās pavisam krasi. 1918.gada novembrī imperators paziņoja par atstādināšanos no valsts vadības, taču ne par atteikšanos no troņa.
Kārlis I neatteicās pavisam no domas par monarhijas atjaunošanu. 1921.gadā viņš inkognito uzradās Ungārijā. Kārlis I apgalvoja, ka viņu atbalsta Francijas premjers Aristīds Briāns. Tomēr francūzis visai ātri paziņoja, ka tam nav nekāda sakara ar bijušo imperatoru. Tādejādi Hābsburgumonarhijas restaurācija neizdevās. Uzzinājušas par Kārļa I ierašanos Budapeštā, Čehosovākijas un Serbu, horvātu, slovēņu karalistes (nākamās Dienvidslāvijas) valdības piedraudēja ar karadarbības uzsākšanu, lai nepieļautu Kārļa I valdīšanu. Ungārijas parlaments un politiķi arī atteica atbalstu eksimperatoram. Kārlis I  uz visiem apvainojās un ar vilcienu devās uz Šveici.
Tā paša 1921.gada oktobrī Kārlis I atkal atgriezas Ungārijā. Tiesa gan, lidmašīnai, ar kuru viņš devās uz Budapeštu, nācās veikt piespiedu nolaišanos. Toties monarham izdevās iegūt kareivju grupas atbalstu - nu tieši kā Napoleonam I, kad tas bēga no Elbas salas 1815.gadā. Šoreiz nogāja līdz bruņotai sadursmei starp Kārļa I atbalstītājiem un pretiniekiem. Asinsizliešana atgrūda no bijušā imperatora visus viņa sabiedrotos. Kārli I arestēja ungāru varas iestādes un izsūtīja trimdā uz Madeiras salu. Interesanti, ka Kārlis I abas reizes devās uz Ungāriju, nevis uz Austriju, acīmredzami uzskatīdams, ka tur viņa izredzes ir reālākas. Tomēr pasaule bija mainījusies un monarhijas vairs nebija modē.
Kārlis I mira 1922.gada martā izsūtījumā Madeirā no plaušu karsoņa.

Saites.
Austroungārijas imperatori (?-1918.g.).