Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kalmiku deportācija

Krievpadomju varas iestāžu organizēta kalmiku tautas izsūtīšana uz Sibīriju 1943.gada 27.decembrī.

Notikumu gaita. 1943.gada 27.decembrī PSRS Augstākās Padomes prezidijs izdeva pavēli "Par Kalmikijas APSR likvidāciju un Astrahaņas apgabala izveidi KPFSR sastāvā" («О ликвидации Калмыцкой АССР и образовании Астраханской области в составе РСФСР»).
28.decembrī izdeva V.Molotova parakstītu rīkojumu par Kalmikijas APSR likvidēšanu un par kalmiku izsūtīšanu uz Sibīriju - uz Altaja un Krasnojarskas novadiem, Omskas un Novosibirskas apgabaliem. Izsūtīšanas operācijas nosaukums bija "Ulusi" («Улусы»).
28.-29.decembrī cilvēkus sadzina no visiem Kalmikijas rajoniem uz dzelzceļa stacijām - tur viņus satilpināja tajos pat vagonos, kuros iepriekš vardarbīgi bija izvesti karačajieši. Vagonā vidēji tika sablīvētas pa 50 ģimenēm. Pilms ilgstošā ceļojuma cilvēki bija paguvuši paņemt līdzi tikai to, kas bija pa rokai - savākties vajadzēja mazāk kā stundas laikā. Ikviens mēģinājums atskārst, kas notiek, beidzās ar nošaušanu uz vietas. Kalmikus deportēja 46 ešelonos, kopā izveda 93 139 cilvēkus (26 359 ģimenes).
1944.gadā deportēja arī visus tos kalmikus, kas dzīvoja ārpus Kalmikijas - Rostovas, Astrahaņas u.c. apgabalos un novados.
No deportācijas sākuma līdz 1946.gada aprīlim tika uzskaitīti 14 343 miruši kalmiku pārceļotāji. Saskaņā ar dažādiem datiem no 97-98 tūkstošiem deportēto kalmiku izsūtījumā mira vairāk kā 40 000.

Karačaju un kalmiku izsūtīšana kļuva par sava veida izmēģinājumu pirms pašas lielākās Kaukāza tautas - čečenu, izsūtīšanai kopā ar ingušiem 1944.gada februārī.

Saites.
Kalmiki.
Krievpadomju režīma veiktās un plānotās deportācijas.