Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kailasa svētnīca

Hiduistu svētnīca Indijā.

Atrašanās vieta. Indija, Maharashtra 431102, Elora.

Templis, kas spēj izārstēt. Slavens gan ar savu izmēru, gan ar iespaidīgajiem ornamentiem, Kailasu uzskata par vienu no iespaidīgākajiem alu tempļiem Indijā. Būtiski, ka to sāka būvēt no augšas, nevis lejas, tādejādi paātrinot celtniecību.

Šī vertikālā izrakuma veidošana saistīta ar leģendu – hinduistu ķēniņš smagi saslimis, tādēļ karaliene vērsusies pie Šivas. Viņa apsolījusi uzcelt templi, ja Šiva vīram palīdzēs atveseļoties. Karalis patiešām pavisam drīz izveseļojās, tādēļ celtne bija jāuzbūvē pēc iespējas ātrāk.

Neparastā lēmuma dēļ, no klints vajadzēja izgrebt 200 000 tonnu vulkānisko iežu. Visas ēkas izgrebšanai bija nepieciešami 18 gadu.

Interesanti, ka vēl joprojām īsti nav skaidrs, kas šo templi veidoja. Arheologi uzskata, ka gigantisko struktūru izgreba no viena klints gabala, kas mūsdienās būtu teju neiespējami. Celtne ir bagāta ar sarežģītiem grebumiem, piemēram, gravētiem ziloņiem, kas norāda ceļu. Skatoties no lejas, šķiet, ka šo majestātisko dzīvnieku armija tur visu templi.

Pateicoties šīm meistarīgajām skulptūrām un neticamajai tempļa inženierijai, Kailasa templi uzskata par izcilu Indijas mākslas un arhitektūras piemēru. Ja eksperti vēl spēs saprast iegrebtās valodas slēpto nozīmi, tas padarīs Kailasu par vienu no vērtīgākajiem artefaktiem uz Zemes.