Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kunta

Senindiešu - kuntī. Īstais vārds - Pritha.

Radniecība. Pritha jeb Kunti bija jadavu valdnieka Šūras meita. Audžu tēvs - valdnieks Kuntibhoja. Brālis - Vasudeva, kas bija Krišnas tēvs. Vecākais dēls - Karna. Valdnieka Pandu sieva un trīs pandavu māte (Judhišthira, Bhīma un Ardžuna).

Biogrāfija. Kunti, īstajā vārdā Pritha, uzaudzināja maharadža (indiešu ķēniņš) Kuntibhoja. No tā laika viņa tika saukta arī par Kuntī. Pritha ir Dieva Personības veiksmes spējas avatāre. Audžu tēva valdnieka Kuntibhojas pili bieži apciemoja debesu iemītnieki no augstākajām planētām, un Kuntī palīdzēja viņus uzņemt (seno indiešu valdnieku pilīs tika uzņemti viesi no citām planētām! Kunti un Dharmas dēlu valdnieku Judhišthiru arī visai bieži apmeklēja citu planētu iedzīvotāji - tā teikts eposā „Mahābharata” un „Bhāgavatpurāna”). Reiz viņas audžutēva pilī ieradās lielais mistiķis gudrais Durvāsa. Prithi jeb Kunti kalpoja Durvāsam veselu gadu. Durvāsa, apmierināts ar meitenes uzticīgo kalpošanu, iedeva mantru, ar kuru varēja izsaukt jebkuru padievu (Durvāsa jau tad paredzēja, ka Kunti apprecēsies ar valdnieku Pandu).
Savā ziņkārībā meitene tūlīt izsauca Saules dievu Sūrju, kurš gribēja dot tai bērnu, bet viņa atteicās. Sūrja teica, ka viņas jaunavība paliks neskarta, un beigu beigās meitene piekrita. Pēc šī notikuma Kuntī kļuva grūta, un viņai piedzima Karna. Ar Saules dieva Sūrjas žēlastību Kuntī atkal kļuva par jaunavu, taču, baidīdamās no vecākiem, viņa jaundzimušo bērnu Karnu pameta. Viņa to ielikusi šķirstā un palaidusi pa Gangas upi, cerībā, kā kāda ģimene viņas dēlu pieņems audzināšanā.
Kunti apprecējās ar valdnieku Pandu, kuram bija dievu uzlikts lāsts. Vēlāk valdnieks Pandu gribēja aiziet no ģimenes dzīves un pieņemt atsacīšanās kārtu. Kunti to negribēja pieļaut un pierunāja Pandu mainīt savu lēmumu. Pandu atļāva Kunti ieņemt bērnus no jebkuras citas piemērotas personas. Viņš zināja par Durvāsa dāvanu. Kuntī sākumā negribēja par to pat dzirdēt, taču Pandu viņai izstāstīja vairākus piemērus no vēstures un Kunti beigu beigās piekrita (viņai jau arī nebija citas iespējas kā tikt pie bērniem). Vispirms ar Durvāsas Muni doto mantru viņa izsauca Dharmu, un piedzima Judhišthira. Tad Kuntī izsauca padievu Vāju (gaisu), un piedzima Bhīma. Pēc tam viņa uzaicināja debesu valdnieku Indru, un pasaulē nāca Ardžuna.
Kunti Durvāsa doto mantru atdeva Madri, kad viņa kļuva par valdnieka Pandu sievu.
Divi pārējie Pāndu dēli — Nakula un Sahadēva — piedzima Mādrī no dvīņiem Ašviniem (Pandu dievu uzliktā lāsta dēļ nevarēja atļauties tuvību ar sievieti). Valdnieks nomira jauns. Viņš kādā jūtu uzplūda brīdi bija piemirsis par lāstu un apskāvis savu sievu Madri. Var teikt, ka Pandu nomira savas sievas apskāvienos. Kuntī bēdās zaudēja samaņu.
Abas Pāndu sievas (Kuntī un Mādrī) nolēma, ka Kuntī dzīvos un rūpēsies par pieciem mazajiem bērniem, bet Mādrī izpildīs satī rituālu un pavadīs vīru nāvē. Tam piekrita arī tādi lieli gudrie kā Šatasringa un citi, kas tajā brīdī bija klāt.
Reiz mežā Pāndavi sastapās ar dēmonu meiteni Hidimbu, kura gribēja, lai Bhīma kļūst par viņas vīru. Bhīma atteicās, bet tad meitene gāja pie Kuntī un Judhišthiras, kuri lika Bhīmam piedāvājumu pieņemt un dāvāt viņai dēlu. Hidimbai piedzima Ghatotkača, kurš kopā ar savu tēvu ļoti varonīgi cīnījās pret Kauraviem. Reiz, kad Pāndavi dzīvoja kopā ar kādu braminu ģimeni, tai draudēja briesmas no dēmona Bakāsuras, un Kuntī lika Bhīmam aizsargāt braminus un nogalināt Bakāsuru. Tad Kuntī ieteica Judhišthiram doties uz Pānčālu Tur notika Draupadī līgavaiņa izvēles ceremonija, kurā uzvarēja Ardžuna, bet pēc Kuntī gribas par Pānčālī jeb Draupadī vīriem kļuva visi pieci brāļi Pāndavi. Draupadī apprecējās ar pieciem Pandaviem Vjāsas klātbūtnē.
Vēlāk, kad Durjodhana ar savām intrigām padzina Pāndavus no valsts, Kuntī sekoja dēliem un tāpat panesa visas izsūtījuma grūtības.
Kunti nekad neaizmirsa savu pirmo bērnu Karnu. Viņa ļoti sēroja par Karnas nāvi Kurukšētras kaujā un atzinās pārējiem dēliem, ka Karna bijis viņas vecākais dēls, kas piedzimis vēl pirms laulībām ar maharadžu Pāndu. Kad Kungs Krišna pēc Kurukšētras kaujas devās mājās, Kuntī Viņam teica brīnišķīgas lūgšanas. Vēlāk kopā ar Gāndhārī viņa aizgāja mežā, lai veiktu smagas askēzes. Kuntī ēda ik pēc trīsdesmit dienām. Beigu beigās viņa iegrima dziļā meditācijā un vēlāk sadega pelnos meža ugunsgrēkā.

Kunta un Karna. Karna bija jaunavas Kunti un saules dieva Sūrjas ārlaulības dēls. Karna piedzima, pirms viņa māte bija stājusies laulībā ar valdnieku Pandu. Kad Kunti bija jaunava, brahmanis Durvāsa ieradās viņas tēva pili. Gadu viņa kalpoja Durvāsam. Iepriecināts par tik viesmīlīgu uzņemšanu bramins Kunti dāvāja brīnumainu spēju. Viņš paredzēja, ka nākotnē Kunti kļūs par valdnieka Pandu sievu, kuram dievu uzliktā lāsta dēļ tuvība ar sievieti beigsies ar viņa nāvi (jo viņš medībās bija nošāvis antilopi pārošanās brīdī). Tāpēc viņš jaunavai piešķīra šo spēju, lai viņa varētu laulībā ar Pandu tikt pie bērniem. Pateicoties šai spējai viņa varēja ieņemt bērnu no jebkura dieva. Viņai bija tikai jānoskaita mantra un viņas izredzētais dievs bija klāt. Būdama vēl neprecēta, Kunti aiz ziņkārības nolēma pārbaudīt šo spēju. Viņa noskaitīja mantru un izsauca Sūrju. Sūrja parādījās viņas priekšā un dāvāja viņai dēlu, kas bija tikpat starojošs un gaišs kā pats Sūrja. Šis bērns piedzima ar dabiskām bruņām klātu ķermeni ( Kavacha ) un auskaru pāri ausīs (Kundala).
Kaut gan Kunti bija saglabājusi jaunavību, viņa negribēja dzīvot sabiedrībā kā neprecēta, vientuļa māte. Tas tajos laikos bija liels kauns un negods būt vientuļajai mātei. Viņa ielika mazuli grozā un palaida peldēt svētajā upē Gangā cerība, ka viņu audzināšanā pieņems cita ģimene. Liktenis bija lēmis Kunti satikt savu dēlu.
Īsi pirms Lielā Kara Kurukšetras laukā, Kunti satikās ar Karnu un atklāja viņam patiesību par viņa dzimšanu un īstajām radniecības saitēm. Viņa Karnam teica, ka ir viņa īstā māte un viņš ir viņas dēls. Abu tikšanās laikā bez šaubām bija daudz aizkustinošu momentu. Viņa teica Karnam, ka viņš Radheja vietā būtu jādēvē par Kaunteju (Kunti dēlu), bet Karna atbildēja, ka viņš gribot lai visa pasaule viņu pazīst kā Radheju un nevis kā Kaunteju. Kunti lūdza Karnu pievienoties pandaviem un kļūt par valdnieku. Karna atteicas un norādīja Kunti, kas bija gatava viņu saukt par Kaunteju, ka pirms daudziem gadiem, kad viņš parādījās turnīrā, apstākļi varēja būt bijuši citādāki. Bet pašlaik viņām ir pār vēlu kaut ko mainīt. Viņš paziņoja, ka ir Durjodhana draugs un viņš nevarot nodot sava drauga uzticību. Taču Karna apsolīja Kuntī, ka viņš nenogalinās pandavus, izņemot Ardžunu (Karnam par godu jāsaka, ka viņš savu solījumu godīgi izpildīja). Abi, gan Ardžuna, gan Karna, bija zvērējuši viens otru nogalināt un vienam no viņiem jāmirst. Viņš sacīja Kunti, ka viņa varēs paturēt tikai piecus dēlus, jo piektais būs vai nu viņš vai Ardžuna. Karna lūdza savu māti glabāt viņu attiecības un viņa karalisko dzimšanu noslēpumā līdz pat viņa nāvei.
Kunti izlūdzās no Karnas vēl vienu solījumu. Tas bija solījums nelietot dievišķo ieroci vairāk nekā vienu reizi. Karna viņai arī to apsolīja. Kā rezultātā Karna vēlāk Kurukšetras kaujas laikā nevarēja vairāk kā vienu reizi izmantot Nagastra ieroci.
Pēc Karnas nāves Kunti pandaviem atklāja, ka Karna bijis viņas vecākais dēls. Pandavi uzzinājuši par savu radniecību ar Karnu paņēma aizgādībā viņa sievu un bērnus. Wikipēdijā minēts, ka viens Karnas dēls gājis bojā kautiņa laikā pēc Draupadi svajamvaras, septiņi krita Kurukšetras laukā. Jāsaka, ka Mahābharatā vārdā saukti deviņi Karnas dēli. Bet gan jau, ka viņam bija liels bērnu pulciņš.

Līdzība ar citu seno tautu mītiem.
Tāpat žīdu Torā minēts, ka Mozu kā mazuli palaiduši grozā peldēt pa Nīlu. Akadiešu avotos tāpat palaists peldēt zīdainis, kas vēlāk kļuvis par leģendāro ķēniņu Sargonu un Akādas valsts dibinātāju.
Interesi izraisoša ir arī Kunti spēja kā jaunavai dzmdēt dēlu. Te saskatāma zināma līdzība ar Jēzus māti Mariju.Saules dievs apaugļoja Kuntu, kas nebija precējusies, tātad jaunava. Rezultātā Kuta dzemdēja dēlu, ļoti skaistu bērnu, kura seja staroja kā saule. Kunta, baidīdamās no kauna, ielika bērnu ūdens necaurlaidīgā šūpulī un palaida pa upi. Bērnu no upes izvilka kāda sieviete, vārdā Adošrata, izaudzināja to ka savu dēlu un nosauca par Karnu. 

Saites:
Hinduisms.