Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kara-Kojunlu dinastija

Timura milzīgā valsts izrādīja sadalīšanās pazīmes. Saglabāja Samarkandā spēcīgu valdīšanu. Pēc veselas virknes karu pret citiem troņa pretendentiem Šahruhs saglabāja kontroli pār Persijas austreņu apgabaliem un Rietumafganistānu. Tomēr valsts rieteņu daļu bija spiests atdot divām konkurējošajām dinastijām: Džalairīdiem (mongoļu izcelsmes dinastija, kas paturēja Irāku) un Kara-Kojunliem („melnās aitas” tjurku klans Azerbaidžānas ziemeļu apgabalos).

Kara-Jusufs (~1410.g.).
Biogrāfija. Varens klana valdnieks.
1410.gadā vēlējās paplašināt savu valdījumu robežas un sāka karu pret Ahmadu Džalaīru (Džalairīdu dinastija) un nogalināja to kaujā. Kara-Jusufs sagrāba plašas teritorijas Irākā un izbeidza Džalairīdu dinastijas valdīšanu vispār. Tomēr pēc tam nespēja pārņemt valdīšanā irānas teritoriju.
No Heratas Šahruhs (timurīds) veica vairākus neveiksmīgus karagājienus ar mērķi atgūt zemes Irākā un Irānā, kas atradās Kara-Konjulu dinastijas valdnieku varā.

No jauna te (laikam 1416.gadā) izveidojās vēl viena tjurku ķēniņu dinastija – Ak-Kojunlu („baltās aitas”).

Džahanšahs (~1440.-1467.g.).
Biogrāfija. Stipri palielināja savas dinastijas valdījumus. Stādīja sev par uzdevumu izveidot impēriju, kas neatpaliktu varenībā no mongoļu hanistēm. Tomēr viņa plāniem ceļā stājās Ak-Kojunlu klans.
1440.gadā pārņēma varu pār Irāku, Azerbaidžānu un Anatolijas austrumu apgabaliem.
Vēlāk saviem valdījumiem pievienoja Persijas ziemeļu un centrālos apgabalus.
1447.gadā savu galvaspilsētu pārnesa uz Tebrizu un pasludināja sevi par „pasaules valdnieku.”
1451.gadā ar uzbeku armijas palīdzību timurīds Abu Saīds nobīdīja no varas Abdulatīfu un pieteica pretenzijas uz Timurīdu troni. Tomēr tam neizdevās atjaunot valsti iepriekšējās robežās, jo Persijas rieteņu apgabalos pretimstāvēja Kara-Kojunlu klana spēki.
1467.gadā Džahanšahs tika nogalināts konflikta laikā ar konkurējošo Ak-Kojunlu klana līderi Uzun Hasanu. Līdz ar Džahanšaha nāvi Ak-Kojunli klans sagrāba savā varā Irāku un Rietumpersiju. Kara-Kojunli tika atspiesti uz savām senajām zemēm Azerbaidžānā.

1469.gadā Kara-Kojunlu valdījumiem Azerbaidžānā uzbrūk timurīds Abu Saīds. Tomēr viņš tika sagūstīts un nonāvēts.