Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kišiņeva

"Baltā pilsēta."
Moldāvijas galvaspilsēta.

Vēsture. 1820.gadā uz Kišiņevu izsūtīja krievu dzejnieku A.Puškinu.
1877.gada martā Kišiņevā krievi sāka formēt bulgāru zemessardzi gaidāmajam karam pret Turciju. Tika izveidotas 6 vienības 7500 vīru sastāvā, tās komandēja ģenerālis N.Stoļetovs.
1940.gadā notika zemestrīce, un Kišiņeva zaudēja apmēram 70% ēku. Tādēļ šodien pilsētas arhitektūru galvenokārt veido padomju laika celtnes.

Aplūkojamie objekti.
Stefana Lielā bulvāris. (Stefan cel Mare) Pilsētas galvenā iela – ar valdības ēku, kas atrodas iepretim vienam no retajiem Kišiņevas vēstures simboliem - Triumfa arkai.

Valdības ēka. Durvis vērusi 1964. gadā valdības mītne bija viens no 60. gadu sākuma prioritārajiem projektiem un ir tipisks padomju neoklasikas stila paraugs.

Triumfa arka. Celta 1840.gadā par godu krievu uzvarai pār turkiem. Arka ir 13 metrus augsta un savulaik tika radīta, lai būtu, kur novietot 6,4 tonnas smago zvanu, kas tika izliets no turkiem savulaik atņemtajiem lielgabaliem.

Parlaments. Celts 1976.gadā.

80.gados durvis vērusī operas un baleta teātra ēka.

Prezidenta pils. Celta 1989.gadā, vietējie to dēvē par Stikla pili, utopisko padomju arhitektūras klejojumu maršrutā noteikti ir viens no ekstravagantākajiem objektiem. Īpaši vakara saulei metot spocīgi ugunīgus atspulgus tās bronzas toņa stikla logos. Tieši tie visvairāk cieta 2016.gada aprīļa sākumā notikušajos nemieros, ēkai atgādinot cauršautu bruņuvesti. Tiesa, jau nākamajā dienā neglītie caurumi tika naski aiznagloti ar papēm.

The National Palace. Tā parasti kļūst par lielāko Kišiņevā notiekošo koncertu mājvietu.

Cirks. 1982.gadā celtais, kas tagad jau vairākus gadus stāv tukšs un pamests (tekot jumts), vien vasarās pie pussabrukušajām kāpnēm un laukumā pulcējas jaunieši ar skrituļdēļiem.

Valsts mākslas muzejs.

Vīna pagrabi. Kopgarums ap 200 km, 50 no tiem braucami ar automašīnām. Ielas - Chardonnay, Sauvignon, Pinot, Cabernet, Rkaciteli, Merlot.

Moldovitas klosteris. UNESCO. No visām pusēm apgleznots.

Saites.
Moldāvija.